Tajvan pokreće avione da odvrati upad kineske avijacije

Tajvan pokreće avione da odvrati upad kineske avijacije

TAJPEJ – Tajvan je pokrenuo borbene avione kako bi upozorio 39 kineskih aviona koji su ušli u njegovu jugoistočnu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je u četvrtak ostrvsko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Tajvan se žalio na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u poslednje dve godine, često u južnim oblastima njegove zone identifikacije protivvazdušne odbrane, ili ADIZ.

Upad u četvrtak uključivao je 21 lovac i četiri bombardera H-6, kao i avione za rano upozorenje, protivpodmornice i avione za dopunjavanje goriva, navelo je tajvansko ministarstvo odbrane u izveštaju u kojem su detaljno opisane kineske aktivnosti u svom ADIZ-u u poslednja 24 sata.

Mnogi avioni su preleteli plovni put poznat kao Baši kanal do oblasti pored jugoistočne obale ostrva, prema mapi koju je dostavilo ministarstvo. Tri broda kineske mornarice takođe su otkrivena u blizini Tajvana, saopštilo je ministarstvo.

Tajvan je poslao neodređene borbene avione da upozori kineske avione, dok su raketni sistemi nadgledali njihov let, saopštilo je ministarstvo, koristeći standardne formulacije za svoj odgovor.

U odvojenim obavještenjima tajvanske vlade navodi se da odjel za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane, Nacionalni institut za nauku i tehnologiju Chung-Shan, ove sedmice održava vježbu gađanja projektila na jugoistočnoj obali ostrva.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan svoj, poslednjih godina je pojačala pritisak na to samoupravno ostrvo da prihvati vladavinu Pekinga. Tajvanska vlada odbacuje kineske tvrdnje i kaže da želi mir, ali da će se braniti ako bude napadnuta.