Nemačka: Naš cilj je da obnovimo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

Nemačka: Naš cilj je da obnovimo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

Misija Nemačke u okviru rata Rusije protiv Ukrajine je da pomogne u obnavljanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Nemačka će nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno.

O tome je u ekskluzivnom intervjuu za Guildhol govorio komandant Specijalnog štaba nemačkog Ministarstva odbrane za Ukrajinu brigadni general Kristijan Frojdung, prenosi Ukrinform.

„Ovaj rat je izazov za ceo zapadni svet i izazov zapadnim vrednostima. Svim srcem se divimo onome što ukrajinski narod i Oružane snage Ukrajine čine u odbrani ovih vrednosti i, rekao bih, boreći se za našu slobodu, i stoga zaslužuju svu podršku koju možemo da pružimo“, rekao je on.

„Uveren sam da svoju slobodu moramo da branimo u jedinstvu, i zato finansijski podržavamo Ukrajinu, pružamo humanitarnu pomoć i vojnu podršku. Mislim da treba da pogledamo odakle smo došli godinu dana kasnije, čak pola godine, pa čak i pre nekoliko meseci – bilo je nezamislivo da mi obezbeđujemo oružje, a danas se dosta oružja šalje u zemlju koja je u rat. I mi podržavamo Oružane snage Ukrajine od prvog dana rata. Mi im obezbeđujemo artiljerijske sisteme, obezbeđujemo im PVO sisteme, obezbeđujemo im malokalibarsko oružje, protivtenkovsko oružje. Poslali smo preko 21 milion patrona za malokalibarsko oružje. I mislim da je to veoma, veoma snažna posvećenost, i nastavljamo tamo gde smo počeli. Znate da postoji lista koja je u javnom vlasništvu. I mi smo posvećeni onome što radimo i nastavićemo našu posvećenost i podržavati Oružane snage Ukrajine koliko god bude potrebno“, rekao je general Brijad Kristijan Frojdung.

„Naša misija je veoma jednostavna – svim srcem nastojimo da doprinesemo obnovi teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta Ukrajine“, zaključio je general.

Podsetimo, Nemačka je početkom decembra najavila prebacivanje nove serije vojne pomoći Ukrajini, koja je uključivala sedam samohodnih protivvazdušnih artiljerijskih nosača Gepard, dronove na površini mora i vozila.