Gradonačelnik Teksasa poziva na intervenciju UN

Gradonačelnik Teksasa poziva na intervenciju UN

Gradonačelnik najvećeg američkog grada na južnoj granici pozvao je na podršku drugih zemalja, pa čak i Ujedinjenih nacija da pomognu u rešavanju humanitarne krize izazvane rekordnim prilivima ilegalnih migranata u SAD.

„Moramo da radimo zajedno, bez obzira na stranke, jer ovo je problem SAD-SAD…“, rekao je gradonačelnik El Pasa, Teksas, Oscar Leeser u sredu u intervjuu za CNN. „To nije problem El Pasa, mnogo je veći od El Pasa. Iskreno verujem da je veća od Sjedinjenih Država. Moramo da radimo sa UN, da radimo sa drugim zemljama da bismo mogli da smislimo program koji postaje humanitaran za sve.”

El Paso, koji se nalazi preko puta reke Rio Grande od Huareza u Meksiku, u jugozapadnom uglu Teksasa, postao je epicentar američke granične krize poslednjih nedelja. Hiljade migranata ušlo je u grad iz Meksika ovog meseca. Prošle nedelje, karavan sa više od 1.000 migranata stigao je u El Paso za samo jednu noć.

Snimak koji je novinarka Kejti Dejviskort objavila na društvenim mrežama navodno prikazuje desetine migranata kako spavaju na podu aerodroma u El Pasu sa ćebadima Crvenog krsta. Leeser, koji je u subotu proglasio vanredno stanje, rekao je voditelju CNN-a Donu Lemonu da je grad takođe obezbedio korišćenje dve prazne škole za sklonište više migranata.

Zvaničnici El Pasa rade sa saveznom vladom, Crvenim krstom i drugim entitetima kako bi pomogli u suočavanju sa krizom, rekao je gradonačelnik Demokrata, ali „ovo je striktno flaster za nešto što treba da se popravi u vrlo kratkom roku .” Dodao je: „Znamo da imamo prekinut imigracioni proces i da ga treba popraviti.

Prelasci granice ilegalnih migranata porasli su na najviši nivo od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, ukupno 2,76 miliona u vladinoj poslednjoj fiskalnoj godini, koja je završena 30. septembra. Bajdenova administracija očekuje još veću poplavu kada se ona završi Naslov 42, politika koju je nametnuo bivši predsednik Donald Tramp i koja je vladi dala ovlašćenje da automatski proteruje migrante iz razloga javnog zdravlja.

Nacionalna garda Teksasa rasporedila je trupe u El Paso ranije ove nedelje i postavila barijeru od žilet žice kako bi blokirala ilegalne granične prelaze. Leeser je u utorak rekao za CNN da ga je kancelarija guvernera Teksasa uverila da je barijera deo tročasovne misije obuke, ali žilet je ostao podignut.