Argentinska vlada brani haotičnu paradu

Argentinska vlada brani haotičnu paradu

Argentinska vlada je u sredu branila ogromnu paradu koja je održana u znak dobrodošlice pobednicima Svetskog prvenstva, iako je događaj naglo prekinut usred organizacionog haosa, piše AP.

Posle višednevnih aktivnosti visokog profila, kapiten tima Lionel Mesi i većina drugih članova nacionalnog fudbalskog tima uglavnom su se klonili pogleda i provodili vreme sa porodicom i prijateljima.

Postojale su spekulacije da će Rosario, treći po veličini grad u Argentini, organizovati sopstvenu proslavu heroja iz rodnog grada Mesija. Ali nakon haosa u utorak u Buenos Ajresu, gde su milioni preplavili ulice željni da vide pobednički tim, zvaničnici su naglašavali da igrači više vole da se odmore.

Govoreći o ranom završetku parade u utorak, ministar bezbednosti Anibal Fernandez rekao je: „Cilj je bio zaštititi igrače — ne zato što će biti povređeni, već zato što bi bilo šta moglo da pomogne kada toliko ljudi pokušava da se približi njih.“

Svetsko prvenstvo i uspeh reprezentacije doneli su kratak predah od političkih sukoba koji su uobičajeni u Argentini, zemlji koju godinama muči ekonomska slabost i koja pati od jedne od najvećih svetskih stopa inflacije. Ali kontroverze oko parade su se vratile

Fudbalski zvaničnici rekli su rano u utorak da će tim putovati autobusom sa otvorenim krovom od sedišta Argentinskog fudbalskog saveza izvan glavnog grada do Obeliska, ikone u centru Buenos Ajresa koja je tradicionalno mesto proslava. Fernandez je rekao da je rano upozorio da je to greška.

„Pogledate fotografije. Stavite autobus u sredinu tamo i shvatite da bi tamo ostali da žive šest dana“, rekao je Fernandez.

Predsednik Alberto Fernandez pokušao je da ulepša samu proslavu, rekavši da „ako vidite sreću koja je bila na ulicama, cilj je ispunjen“.

Prvobitni plan je bio da autobus koji je prevozio igrače pređe 74 kilometra (46 milja), ali nakon što su prešli 12 kilometara za samo četiri sata pod užarenim letnjim suncem, igrači su ukrcani u helikoptere za glavni prelet koji je vlada naplatila kao vazdušna parada.

Nakon nadletanja, helikopteri su se vratili u sedište fudbalske federacije i odatle su igrači otputovali kući, uključujući Mesija, koji je doleteo u Rosario zajedno sa saigračem Anhelom Di Marijom.

Mesi se ukrcao u helikopter na aerodromu Rosario i uputio se ka zatvorenoj zajednici van grada, u Funesu, gde ima dom. Video na društvenim mrežama prikazuje komšije kako bodre Mesija dok je stigao, a fudbalska zvezda pristaje da napravi selfije.