NASA zvanično povlači Mars InSight lender nakon 4-godišnje misije

NASA zvanično povlači Mars InSight lender nakon 4-godišnje misije

LOS ANĐELES – NASA je zvanično povukla iz upotrebe svoj lender Mars InSight, prvu robotsku sondu specijalno dizajniranu da proučava duboku unutrašnjost udaljenog sveta, četiri godine nakon što je stigla na površinu crvene planete, objavila je agencija u sredu, prenosi Rojters.

Kontrolori misije u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Anđelesa utvrdili su da je misija završena kada su dva uzastopna pokušaja da se ponovo uspostavi radio kontakt sa lenderom propala, što je znak da su InSight-ove baterije na solarni pogon ostale bez energije.

NASA je krajem oktobra predvidela da će svemirska letelica doći do kraja svog radnog veka za nekoliko nedelja zbog sve većih akumulacija prašine na njenim solarnim panelima, što smanjuje sposobnost njenih baterija da se pune.

Inženjeri JPL-a će nastaviti da slušaju signal sa lendera, za svaki slučaj, ali je malo verovatno da će InSight ponovo čuti, saopštila je NASA. Stacionarna sonda sa tri noge poslednji put je komunicirala sa Zemljom 15. decembra.

InSight je sleteo na Mars krajem novembra 2018. sa instrumentima dizajniranim da otkriju planetarne seizmičke tutnjave koje nikada ranije nisu merene nigde osim na Zemlji, a njegova prvobitna dvogodišnja misija je kasnije produžena na četiri.

Sa svog mesta u ogromnoj i relativno ravnoj ravnici zvanoj Elisium Planitia, severno od ekvatora planete, lender je pomogao naučnicima da steknu novo razumevanje unutrašnje strukture Marsa.

Istraživači su rekli da su podaci InSighta otkrili debljinu spoljašnje kore planete, veličinu i gustinu njenog unutrašnjeg jezgra i strukturu plašta koji se nalazi između.

Jedno od glavnih dostignuća InSight-a bilo je utvrđivanje da je crvena planeta zaista seizmički aktivna, beležeći više od 1.300 potresa. Takođe je merio seizmičke talase izazvane udarima meteorita.

„Samo seizmički podaci iz ove misije programa otkrivanja nude ogroman uvid ne samo u Mars već i o drugim stenovitim telima, uključujući Zemlju“, rekao je Tomas Zurbuhen, pomoćnik administratora NASA-inog direktorata za naučne misije.

Utvrđeno je da je jedan takav udar pre godinu dana iskopao komade vodenog leda veličine kamena iznenađujuće blizu Marsovog ekvatora.

Čak i kada se InSight povlači, noviji robotski posetilac crvene planete, NASA-in naučni rover Perseverance, nastavlja da priprema kolekciju uzoraka minerala Marsa za buduću analizu na Zemlji.

Ove nedelje, Perseverance je deponovao prvu od 10 epruveta za uzorke koje je trebalo da ostave na lokaciji za prikupljanje na površini na Marsu kao rezervni keš, u slučaju da se primarni zalihi uskladišteni u stomaku rovera iz nekog razloga ne može preneti kako je planirano u letelicu za pronalaženje u budućnosti, saopštila je NASA.