Osnivač FTX-a pristaje na ekstradiciju i kreće u SAD

Osnivač FTX-a pristaje na ekstradiciju i kreće u SAD

NASAU – Sem Bankman-Frid će biti odveden na aerodrom na Bahamima u 18 časova. EST (2300 GMT) u sredu, rekla je osoba upoznata sa tim, nakon što je osnivač FTX-a odveden u zatvor nakon pojavljivanja u sudnici gde je pristao da bude izručen Sjedinjenim Državama

Federalni tužioci na Menhetnu prošle nedelje optužili su 30-godišnjeg kriptovaluta mogula da je ukrao milijarde dolara imovine klijenata FTX-a kako bi pokrio gubitke u svom hedž fondu, Alameda Research, u, kako je američki tužilac Damian Villiams nazvao „jednom od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji.“

Bankman-Frid je napustio zgradu suda, okružen stražarima sa jurišnim oružjem, i ušao u vozilo, navodi Rojters Video.

Bankman-Frid je uhapšen na zahtev SAD za ekstradiciju prošle nedelje na Bahamima, gde živi i gde je sedište FTX. Prvobitno je rekao da će osporiti ekstradiciju, ali su Rojters i drugi mediji izvestili tokom vikenda da će poništiti tu odluku.

Bankman-Frid je odlučio da pristane na ekstradiciju djelimično iz „želje da se relevantni klijenti upotpune“, navodi se u izjavi koja je pročitana na sudu u srijedu i datirana 20. decembar.

Obučen u odelo, Bankman-Frid je došao do mesta za svedoke na sudu, gde je govorio jasno i odmereno dok je polagao zakletvu.

„Da, želim da se odreknem svog prava na takav formalni postupak ekstradicije“, rekao je on sudiji Šaki Servilu.

Branitelj Bankman-Fried-a rekao je da je njegov klijent jeo, da je dobrog zdravlja i da je „želeo da ode“.

Sudija je rekao da je zadovoljan da su svi zakonski uslovi za ekstradiciju ispunjeni i da Bankman-Frid nije bio „prisiljen, prinuđen ili pretio“ da donese odluku.

„Zbog toga vas zvanično obavezujem u pritvor dok čekate na izručenje“, rekao je Servil.

Ročište je nakon izjava prekinuto.

Tokom saslušanja u sredu, advokat Bankman-Frida zatražio je da se poštuje „pravilo specijalnosti”. Ovo pravilo, koje je sadržano u sporazumu Bahama o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama, kaže da se osobi može suditi samo po optužbama za koje je izručena.

Branitelj Bankman-Fried-a sa sedištem u SAD, Mark Koen, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u sredu.

Bankman-Fried je priznao greške u upravljanju rizicima u FTX-u, ali je rekao da ne veruje da ima krivičnu odgovornost.

Bankman-Frid je doživeo kripto bum da bi nekoliko puta postao milijarder i uticajni američki politički donator, pre nego što je krah FTX-a izbrisao njegovo bogatstvo i ukaljao njegovu reputaciju. Kolaps je izazvan talasom povlačenja kupaca usred zabrinutosti zbog mešanja sredstava sa Alamedom.

Berza vredna 32 milijarde dolara proglasila je bankrot 11. novembra, a Bankman-Frid je istog dana dao ostavku na mesto izvršnog direktora.

Od tada je bio u pritvoru u Odeljenju za popravke Bahama u Nasauu, poznatom kao zatvor Foks Hil. Američki Stejt department je u izveštaju za 2021. opisao uslove u ustanovi kao „teške“, navodeći prenaseljenost, najezdu glodara i zatvorenike koji se oslanjaju na kante kao toalete.

Lokalne vlasti kažu da su se uslovi od tada poboljšali.