Šef NATO-a na čelu MMF

Šef NATO-a na čelu MMF

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogao bi da postane novi šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvestila je u sredu norveška televizija TV 2, pozivajući se na „pouzdane” izvore u vojnom bloku predvođenom SAD.

Štaviše, odlazeći generalni sekretar je favorit SAD za vođenje MMF-a sa sedištem u Vašingtonu, dodao je izvor. Fond trenutno vodi generalna direktorka Kristalina Georgieva, bugarska ekonomista koja je iskusna, čiji mandat prestaje 2024. godine.

Stoltenberg je trebalo da napusti tu funkciju u septembru, ali mu je mandat produžen do kraja 2023. usred sukoba u Ukrajini. Budući da se na toj funkciji ne vidi naslednik, Stoltenberg bi mogao da produži svoj mandat čak i nakon 2023. godine – potencijalno za još godinu dana – sugerišu brojni medijski izveštaji.

Nekoliko visokorangiranih političara se navodno razmatra za novog predsednika vojnog bloka. NATO navodno ima za cilj da prvi put postavi ženu na svoje kormilo, a među kandidatima se navode slovačka predsednica Zuzana Čaputova, estonska premijerka Kaja Kalas i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Početkom novembra Nev York Times je izvestio da je „glavni kandidat“ kojeg je Vašington favorizovao da zameni odlazećeg generalnog sekretara NATO-a bila Kristija Frilend, koja je trenutno ministarka finansija i zamenica premijera Kanade.

„Tamo gde bilo ko od kandidata dobije podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije biće kritični faktor“, piše NIT.

Frilandova je bila krajnje dvosmislena po pitanju svog kontroverznog porekla, odbijajući da osudi svoje bake i dede po majci i čak ih je opisala kao „političke izgnanike sa odgovornošću da održe u životu ideju nezavisne Ukrajine“ u svom eseju „Moja Ukrajina“ iz 2015.