Putin: Moderno oružje čini 91 odsto ruske nuklearne trijade

Putin: Moderno oružje čini 91 odsto ruske nuklearne trijade

Moderno oružje čini 91 posto ruske nuklearne trijade, a rad na stavljanju u upotrebu najnovijeg oružja se nastavlja, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin, u obraćanju koje će se u zapadnim prestonicama smatrati prikrivenim upozorenjem.

Govoreći na sastanku s članovima Odbora ruskog Ministarstva odbrane u Moskvi, Putin je rekao da se potencijal svih zemalja NATO koristi protiv Rusije, što je verovatno referenca na desetomesečni rat u Ukrajini, i tako, suočena s tom pretnjom, zemlja treba da održava svoje oružane snage u vrhunskoj borbenoj gotovosti.

Putin je rekao da se nastavlja prenaoružavanje ruskih strateških raketnih snaga hipersoničnim sistemima Avangard, a superteška interkontinentalna balistička raketa Sarmat biće puštena u upotrebu u bliskoj budućnosti.

„Nastavićemo da održavamo borbenu gotovost i unapređujemo borbenu gotovost nuklearne trijade. To je glavni garant očuvanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, strateškog pariteta i ukupne ravnoteže snaga u svetu“, naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je potreba za unapređenjem ruskih bespilotnih letelica „hitan zadatak“, uključujući strateške i izviđačko-udarne, kao i metode njihove primene, kao i njihovu upotrebu u svim rodovima vojske.

„Iskustvo specijalne vojne operacije pokazalo je da je upotreba dronova postala gotovo sveprisutna i takav arsenal sredstava treba da bude u borbenim vodama, vodovima, četama i bataljonima. Cilj treba što brže otkriti, a informacije za napad treba da se prenose u realnom vremenu“, naglasio je on.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je SAD da „pumpaju“ Ukrajinu oružjem, obučavaju njene vojnike i vode informacioni i rat sankcijama protiv Rusije.

Tvrdi da Vašington koristi zabranjene metode protiv Rusije, kao što su teroristički napadi, naručena ubistva i granatiranje civilnih područja teškim naoružanjem.

„NATO specijalisti rade u ratnoj zoni, vojni sateliti SAD i NATO rade u interesu Ukrajine, a zapadni mediji dnevno objavljuju hiljade lažnih vesti“, rekao je Šojgu.

Dodao je da je Rusija uvek otvorena za konstruktivne mirovne pregovore, ali obzirom da nema volje sa druge strane, nastaviće da ostvaruje postavljene zadatke.

Šojgu je dodao da Moskva ozbiljno shvata nuklearnu pretnju i da su njene strateške nuklearne snage uvežbale odgovor na neprijateljski nuklearni napad.