Zelenski ide u posetu SAD

Zelenski ide u posetu SAD

Brojni izvori u SAD izveštavaju o poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim Zelenskog je dugo imao tu nameru: putovanje u SAD trebalo je da bude prva strana poseta predsednika posle početka potpune invazije na Rusku Federaciju, potvrđuju izvori „Evropske pravde“.

Američki mediji trenutno otkrivaju jednu od tačaka posete – posetu Kongresu i govor u njemu, koji je zakazan za sredu, 21. decembra popodne, za koji je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi već zatražila od njenih kongresmena da se hitno vrate u Vašington, ne navodeći svrhu

O pripremi takve posete prvi je izvestio malo poznati sajt Punchbovl nevs u Ukrajini – vašingtonska pretplaćena novinska agencija koju je kreiralo nekoliko uglednih novinara. Informaciju su naknadno potvrdili i drugi mediji kao što su Akios i CNN       .

Aksios, posebno, naglašava da će biti zajedničkog sastanka Predstavničkog doma i Senata uz učešće ukrajinskog predsednika. Umesto toga, CNN potvrđuje planirani sastanak Zelenskog u Beloj kući. Prema pisanju publikacije, Bajden planira da objavi dodelu novog bezbednosnog paketa koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane Patriot.

Podsetimo, tokom poslednje 1-2 nedelje stizali su signali iz Kijeva i Vašingtona da je Bela kuća konačno pristala da isporuči Ukrajinu sisteme Patriot, a sada je „moguće sve nemoguće“, naveo je ministar Kuleba. SAD su do sada govorile da se SAD spremaju da pošalju Patriota u Ukrajinu, ali nije bilo zvaničnog saopštenja.

O situaciji sa snabdevanjem oružjem pogledajte intervju ambasadorke Oksane Markarova: „U SAD nema više crvenih linija u vezi sa oružjem za Ukrajinu“