Mask je pozvan da svedoči u Evropskom parlamentu

Mask je pozvan da svedoči u Evropskom parlamentu

Šef Evropskog parlamenta Robert Metsol pozvao je novog šefa Tvitera Elona Maska da svedoči u Evropskom parlamentu.

Metsola je u ponedeljak poslao pismo milijarderu tražeći od njega da se pojavi na „iskrenoj javnoj razmeni mišljenja“ sa poslanicima.

„Tviter igra centralnu ulogu u demokratskom životu Evropske unije i pruža priliku za građanski diskurs. Tviter ne bi trebalo nesvesno da postane katalizator govora mržnje, mešanja u izbore i dezinformacija“, napisao je političar.

Metsola je u novembru pristao da pozove Maska na zahtev liberalnih poslanika. Napisala je da je „uverena“ da će Mask prihvatiti poziv.

Ovaj potez je usledio nakon niza haotičnih i kontroverznih poteza na Tviteru – uključujući masovna otpuštanja, blokiranje novinara i promene pravila platforme – koji su izazvali uzbunu u Evropi.

Predsednik Evropskog parlamenta nema pravo da poziva šefa kompanije. Međutim, izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je došao da svedoči u Briselu na saslušanju 2018.

Nije poznato da li će Musk prihvatiti Metsolin poziv. Korisnici Tvitera u ponedeljak su takođe jasno stavili do znanja tehnološkom milijarderu da bi trebalo da se povuče sa mesta generalnog direktora Tvitera.