Pjongjang izvestio o testiranju svemirske špijunske tehnike

Pjongjang izvestio o testiranju svemirske špijunske tehnike

Severna Koreja je tvrdila da je sprovela testiranje opreme za svemirsko izviđanje tokom lansiranja rakete u nedelju. Državni mediji objavili su ono što se navodno smatra slikama susednih južnokorejskih gradova Seula i Inčeona napravljene tokom testa.

Lansiranje u svemir je izvela Nacionalna uprava za razvoj svemira (NADA) sa lansirnog terena za satelite Sohae i predstavljalo je „važan završni test“ za severnokorejski špijunski satelitski program, navodi se u saopštenju Korejske centralne novinske agencije (KCNA). u ponedeljak.

Test je potvrdio pouzdanost opreme na brodu „u optimalnom okruženju koje simulira svemirsko okruženje“ nakon što je lansirana „na visinu od 500 km“, objasnio je portparol severnokorejske svemirske agencije. Oprema je uključivala panoramsku kameru sa „rezolucijom od 20 metara“, dve multispektralne kamere, video predajnik i druge delove tehnologije, dodao je.

Suđenje je opisano kao „konačna kapija“ pre nego što izviđački satelit bude lansiran u orbitu, što bi se, tvrdi NADA, moglo dogoditi već sledećeg aprila.

KCNA je takođe objavila crno-bele fotografije za koje se pretpostavlja da su snimljene tokom testa. Južnokorejski mediji javili su da izgleda da prikazuju deo Seula gde se nalazi predsednička palata i luka u Inčeonu.

U nedelju je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS) izvestio da je detektovao dva lansiranja balističkih projektila srednjeg dometa iz severnokorejskog objekta. Leteli su strmim putanjama i dostigli su vrh na nekih 500 km, saopštila je vojska. Neki komentatori su sugerisali da je glavni cilj lansiranja bio testiranje raketne tehnologije, suprotno onome što je Pjongjang naveo.

Severna Koreja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova, od kojih su posmatrači zabeležili preko 60. Većina njih su bile balističke rakete, iako je sredinom oktobra izvestila o testiranju dve krstareće rakete dugog dometa koje navodno mogu da nose taktičke nuklearne uređaje kao teret. Prošlog četvrtka, Pjongjang je testirao motor na čvrsto gorivo velikog potiska u objektu Sohae, prema prethodnom izveštaju KCNA.