Kolumbijska levičarska gerilska grupa proglasila Božićni prekid vatre

Kolumbijska levičarska gerilska grupa proglasila Božićni prekid vatre

BOGOTA – Kolumbijska levičarska gerilska grupa Nacionalna oslobodilačka armija (ELN) je u ponedeljak proglasila devetodnevni jednostrani prekid vatre tokom božićnog perioda, kao deo pokušaja da podrži mirovne pregovore sa vladom te andske zemlje, koja je pozvala druge ilegalne oružane grupe da slede njihov primer.

Kolumbijska vlada i ELN prošle nedelje završile su prvi ciklus mirovnih pregovora između dve strane u glavnom gradu Venecuele Karakasu, piše Rojters.

Pregovori imaju za cilj da okončaju učešće pobunjeničke grupe u unutrašnjem sukobu Kolumbije, koji traje skoro šest decenija i ostavio je najmanje 450.000 mrtvih između 1985. i 2018. godine.

„ELN ostaje posvećena da nastavi da doprinosi stvaranju boljeg okruženja mira na ove božićne i novogodišnje datume, stoga dekretiramo jednostrani prekid vatre od 6:00 (11:00 GMT) 24. decembra 2022. do 6:00 2. januara 2022. 2023“, rekla je žena članica ELN-a u televizijskoj izjavi dok su je pratili drugi gerilci, koji su mahali puškama.

Jednostrani prekid vatre odnosiće se samo na kolumbijsku vojsku i policiju, navodi ELN u snimljenom saopštenju, dodajući da zadržava pravo da se brani ako bude napadnut.

ELN se ponekad sukobljava sa suparničkim grupama kao što je Klan del Golfo i disidentskim članovima sada demobilisanih gerilaca FARC-a, koji odbijaju mirovni sporazum sa kolumbijskom državom iz 2016.

Deklaraciju su pohvalili zvaničnici i političari.

„Pozdravljam najavu ELN-a o jednostranom prekidu vatre tokom božićnog perioda za koji verujem da će doprineti ublažavanju patnje i poboljšanju humanitarne situacije u zajednicama“, rekao je Karlos Ruiz Masje, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Kolumbiju, u poruci Tvitter.

Nakon saopštenja, vlada Kolumbije pozvala je i druge naoružane grupe da nazovu prekid vatre.

„Koristimo ovu priliku da pošaljemo poruku svim nasilnim grupama koje deluju u zemlji, tako da se nadamo da će shvatiti ovaj povik naroda“, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Alfonso Prada.