Zvanično: Rusija i Iran previranja ograničavaju mešanje u glasanje u SAD

Zvanično: Rusija i Iran previranja ograničavaju mešanje u glasanje u SAD

Ruski rat u Ukrajini i antirežimski protesti u Iranu ograničili su i Moskvu i Teheran sposobnost da pokuša da utiče ili se umeša u nedavne američke izbore na sredini mandata, rekao je u ponedeljak visoki američki vojni zvaničnik.

Američke agencije bile su u visokoj pripravnosti pre novembarskog glasanja za potencijalne sajber napade ili operacije stranog uticaja, posebno nakon što su obaveštajne agencije procenile da su se protivnici mešali u poslednja dva predsednička izbora. Ali bilo je malo znakova poremećaja u srednjim terminima.

„Bio sam iznenađen nedostatkom aktivnosti koje smo videli od Rusa, Iranaca ili Kineza“, rekao je general-major vojske Vilijam Hartman, koji predvodi Snage sajber nacionalne misije SAD, koje su partneri sa Agencijom za nacionalnu bezbednost u otkrivanju i zaustavljanje upada na izbore.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaglibljen u dugotrajnom ratu sa desetinama hiljada žrtava otkako je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru. A iranski lideri sprovode krvavi obračun protiv uličnih protesta izazvanih septembarskom smrću 22-godišnje žene, u jednom od najvećih trajnih izazova njihovoj moći od revolucije 1979. godine.

Hartman je primetio da ruske domaće, vojne i strane obaveštajne službe troše više resursa nego što se ranije očekivalo na Ukrajinu, koja je pružila veći otpor nego što su mnogi u Moskvi ili Vašingtonu očekivali.

Iako u očigledno manjem obimu nego na nedavnim izborima, SAD su sve tri zemlje povezale sa navodnim uticajem ove godine.

FBI je u oktobru upozorio da sajber grupa povezana s Iranom razmatra takozvane „hack-and-leak“ operacije kako bi objavila i proširila ukradene podatke. Ministarstvo pravde je u martu optužilo petoricu muškaraca za praćenje i uznemiravanje kineskih disidenata, uključujući i malo poznatog kandidata za Kongres.

A Rusija, koju su američki obaveštajci optužili da pokušava da podrži predsedničke kandidature Donalda Trampa 2016. i 2020. godine, navodno je nastojala da pojača sumnje u integritet izbora.

Hartman se sastao sa novinarima nakon ceremonije uspostavljanja Snaga sajber nacionalne misije kao podjedinstvene komande. Određivanjem se uspostavljaju snage misije, stvorene 2012. pod američkom sajber komandom, kao stalni entitet koji može postaviti više standarde za zapošljavanje i razvoj tehnološke ekspertize u vojsci, rekao je on.

Model koji su on i drugi zagovornici rastućih vojnih programa o sajberu predložili sličan je američkoj Združenoj komandi za specijalne operacije, koja nadgleda specijalne snage odgovorne za visoke uspehe SAD kao što je racija u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

„Zaista želimo da izgradimo JSOC sajber komande“, rekao je Hartman.

Snage misije imaju zadatak da izvrši nekoliko prioritetnih zadataka šefa američke sajber komande, generala vojske Pola Nakasona, koji takođe vodi Agenciju za nacionalnu bezbednost i očekuje se da će napustiti obe uloge sledeće godine.

Među poslovima snaga su i misije „lov napred“ u kojima vojni sajber stručnjaci odlaze u zemlje saveznice i partnere da provere njihove mreže da li postoje upadi ili ranjivosti. Nekoliko desetina američkog osoblja bilo je u Ukrajini mesecima pre nego što je počeo veći rat, a otišlo je neposredno pre Putinove invazije.

Snage takođe preuzimaju ulogu odbrane na izborima radeći sa NSA, koja špijunira elektronske komunikacije i za koju se veruje da je najveća obaveštajna agencija u zemlji.

Hartman je odbio da kaže da li su pripadnici njegovih snaga ove godine uklonili ili sprečili bilo kakve aktivnosti stranog uticaja.