Putin odobrio zabranu surogat materinstva za strance

Putin odobrio zabranu surogat materinstva za strance

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon kojim se zabranjuje slobodnim muškarcima i strancima da ugovaraju žene u Rusiji kao surogat majke. Brojni ruski zakonodavci su izjavili da je zakon namenjen zaštiti dece.

Nova pravila zabranjuju i stranim državljanima i samcima Rusima da koriste surogat majčinstvo u Rusiji. Takve usluge biće dostupne samo udatim državljanima Rusije i neudatim Ruskinjama koje zbog zdravstvenih stanja ne mogu da rađaju decu. Zabrana se ne odnosi na stranca u braku sa ruskim državljaninom.

Dete rođeno od surogat majke u Rusiji bi automatski dobilo rusko državljanstvo.

Senatorka Margarita Pavlova, jedan od kosponzora zakona, tvrdi da je surogat materinstvo postalo „pokretna traka“ za odvođenje dece iz zemlje, a sudbina oko 45.000 surogat beba je nepoznata.

Njene komentare je ponovio i Vjačeslav Volodin, predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, koji je ovu vrstu usluge opisao kao „veliki ilegalni poslovni poduhvat sa procenjenim prometom od više od 2 milijarde evra (2,12 milijardi dolara)”.

Zakon je prvobitno uveden prošle godine, a odobrio ga je Donji dom ruskog parlamenta početkom decembra. Prošle nedelje je Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, dao zeleno svetlo.

Moskva je zabranila usvajanje ruske dece od strane američkih državljana 2012. godine, navodeći nekoliko istaknutih slučajeva maltretiranja i smrti usvojenika, kao i sankcije Vašingtona ruskim državljanima.

Istopolni parovi ne mogu legalno da sklapaju brakove ili usvajaju decu u Rusiji. U novembru je ruski parlament usvojio zakon kojim se kriminalizuju LGBTK, pedofilija i propaganda promene pola u pokušaju da „zaštiti tradicionalne vrednosti“.