Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije preti Grčkoj zbog planova da obezbedi protivvazdušnu odbranu Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije preti Grčkoj zbog planova da obezbedi protivvazdušnu odbranu Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pribeglo je pretnjama Grčkoj nakon što su grčke vlasti izrazile spremnost da Ukrajini prebace protivvazdušne raketne sisteme S-300 pod uslovom da američki sistemi Patriot budu smešteni na Kritu.

Komentar sa pretnjama postavljen je u ponedeljak na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, objavljen je u ime portparolke ministarstva Marije Zaharove, prenosi „Evropska istina“.

Zaharova je izjavila da su planovi za snabdevanje Kijeva S-300 i drugom opremom za PVO provokativni i „otvoreno neprijateljski“ prema Rusiji. Njena izjava se pridržava tradicionalne propagandne linije Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koja sadrži neosnovane optužbe na račun Kijeva.

„Zvanična Atina nije zabrinuta da usmeravanjem oružja u ratnu zonu postaju direktni saučesnici ukrajinskih neonacista koji vode zločinački rat protiv mirnog civilnog stanovništva Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti, posebno brojnih etničkih Grka koji žive tamo“, rekla je Zaharova.

Prema rečima portparolke, potencijalni transfer sistema S300 Ukrajini bio bi „grubo kršenje“ rusko-grčkih međuvladinih sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji i „neizbežno će imati posledice“.

„Još nije kasno da se odustane od opasnih planova. Još jednom upozoravamo grčko rukovodstvo na njihovu odgovornost“, rekla je Zaharova.

Prošle nedelje, grčki ministar odbrane Nikolaos Panajotopulos rekao je da bi Atina mogla da preda protivvazdušne raketne sisteme S-300 Ukrajini ako umesto njih SAD postave svoje PVO sisteme Patriot na Kritu.

Još u septembru je grčki premijer Kirijakos Micotakis tvrdio da Grčka nema nameru da šalje u Ukrajinu ruske protivvazdušne raketne sisteme S-300, jer ne želi da oslabi sopstvenu odbranu.