Arktički vazduh će nadkriti veći deo SAD neposredno pre Božića

Arktički vazduh će nadkriti veći deo SAD neposredno pre Božića

Prognostičari upozoravaju na opasna putovanja na odmor i hladnoću opasnu po život za veći deo nacije dok arktička vazdušna masa duva u ionako hladne južne Sjedinjene Države.

„Gledamo na temperature znatno ispod normalnih, potencijalno rekordno niske temperature koje vode do božićnih praznika“, rekao je Zack Tailor, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe.

„Retka i opasna arktička vazdušna masa će verovatno doneti ekstremne i dugotrajne uslove smrzavanja za južni Misisipi i jugoistočnu Luizijanu“, objavila je Nacionalna meteorološka služba u specijalnoj izjavi o vremenu u nedelju.

Do četvrtka uveče, temperature će pasti na čak 13 stepeni (minus 10,6 Celzijusa) u Džeksonu, Misisipi; i oko 5 stepeni (minus 15 Celzijusa) u Nešvilu u Tenesiju, predviđa Nacionalna meteorološka služba.

Dolazeći arktički vazduh stiže kao raniji olujni sistem na severoistoku SAD-a koji se postepeno smanjuje nakon što je delove regiona zatrpao ispod dva stopa (61 centimetar) snega. Više od 80.000 kupaca u Novoj Engleskoj i dalje je bilo bez struje u nedelju ujutru, prema poveroutage.us, koji prati nestanke širom zemlje.

Za veći deo SAD, zimsko vreme će se pogoršati pre nego što postane bolje. Predstojeća nedelja će doneti potencijal za „značajnu zimsku oluju“ širom istočnih dve trećine Sjedinjenih Država tokom druge polovine nedelje, neposredno pre Božića, prema najnovijim prognozama saveznog centra za predviđanje vremena u College Parku. , Merilend.

„Glavna vremenska priča koja će dospeti na naslovnice o vremenskim prilikama sledeće nedelje biće ogromno prostranstvo hladnih temperatura od severnih stenovitih/severnih ravnica do srednjeg zapada do sredine nedelje, a zatim do obale Meksičkog zaliva i većeg dela istočnih SAD do Petak i vikend“, upozorio je Centar za vremenske prognoze.

„Izuzetno jak arktički front će uvesti najhladniji vazduh u sezoni sa značajnom razlikom uz očekivanje široko rasprostranjenih očitanja ispod nule za najniže vrednosti tokom noći od severnih stenovitih planina do centralnih/severnih ravnica i gornjeg srednjeg zapada, dosežući sve do juga do severnog Oklahoma i južni Misuri“.

U Atlanti, gde se očekuje da će niska temperatura u ponedeljak rano ujutro pasti ispod nule, prognostičari upozoravaju na još hladniji vazduh krajem nedelje, prema kancelariji Nacionalne meteorološke službe u Pičtri Sitiju u Džordžiji. Najniža temperatura u petak uveče u Atlanti biće oko 13 stepeni (minus 10,6 Celzijusa), a najviša temperatura u subotu i dalje ispod tačke smrzavanja na oko 29 stepeni (minus 1,7 Celzijusa), predviđa meteorološka služba.

Florida neće imati beli Božić, ali prognostičari očekuju da će taj vikend biti neobično hladan u celoj državi.

Gradovi na severu Floride, kao što su Džeksonvil, Talahasi i Pensakola, predvideli su najniže temperature od 20-ih (minus 3 Celzijusa) na Badnje veče, sa najvišim temperaturama od oko 40 (4 Celzijusa). Ne očekuje se da će Orlando i Tampa preći 50 (10 Celzijusa) na Badnje veče, a čak se ni Majami ne očekuje da izađe iz 50-ih (15 Celzijusa).

Na severoistoku, komunalna preduzeća su dovela dodatne radnike iz drugih država, ali su im smetali klizavi putevi i opasni uslovi.

„Ovo je bio jak, mokar sneg, tako da je uticao i na putovanja i na infrastrukturu širom te oblasti“, rekao je Frank Pereira, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe.

Zvaničnici Vermonta upozorili su u subotu da nekim potrošačima možda neće biti vraćena struja do dva do tri dana. Država je pronalazila lokacije za potencijalne centre zagrevanja u najteže pogođenim oblastima u slučaju da budu potrebni, rekli su državni zvaničnici.

Policija širom Nove Engleske reagovala je na stotine sudara ili vozila koja su skliznula sa puta tokom oluje tokom vikenda. Policija države Mejn saopštila je u subotu uveče da je reagovala na više od 180 nesreća od petka uveče. Bilo je samo lakših povreda, saopštila je državna policija.