Milo Đukanović potpisao izmene Zakona o predsedniku, ali neće zvati Lekića

Milo Đukanović potpisao izmene Zakona o predsedniku, ali neće zvati Lekića

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je kontroverzne izmene Zakona o predsedniku, ali je saopštio da neće pozvati Miodraga Lekića na konsultacije kao mandatara, jer ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona.

„Zakon je potpisan, ustavna obaveza predsednika ne ostavlja ni najmanje prostora za tumačenje. Ne želim da se pridružim horu onih koji ruše Ustav i državu“, rekao je Đukanović, a prenose podgoričke Vijesti .

Upitan da li će raspustiti Skupštinu Crne Gore, Đukanović je rekao da će se konsultovati sa savetnicima.

„Konsultujem se i razmatramo da li će se koristiti ti mehanizmi. Poštovaću Ustav i konsultovati ljude“, kazao je on.

Đukanović je rekao da su za dogovor o sudijama Ustavnog suda potrebne dve strane, a da je utvrđena lista kandidata samo data opoziciji na izjašnjenje.

Skupština Crne Gore u ponedjeljak je ponovo usvojila sporne izmene Zakona o predsedniku i pored negativne reakcije Venecijanske komisije, a nije uspela da izabere sudije Ustavnog suda.

Ustavni sud je blokiran od sredine septembra, a sporni zakon omogućava parlamentarnoj većini da izabere svog kandidata za mandatara za sastav nove vlade, jer tu nadležnost predsednika, jednu od njegovih ključnih, prepušta Skupštini.