Rojters: EU odobrila nacionalizaciju nemačkog energetskog giganta

Rojters: EU odobrila nacionalizaciju nemačkog energetskog giganta

Evropska komisija (EK) odobrila je preuzimanje uvoznika gasa Uniper od strane nemačke vlade, preneo je u petak Rojters.

Akvizicija je navodno odobrena prema uredbi EU o spajanju nakon zaključka da predloženo preuzimanje neće izazvati zabrinutost za konkurenciju. Komisija takođe treba da odobri Uniperovu pomoć u skladu sa pravilima o državnoj pomoći, što će u suštini značiti potpunu nacionalizaciju, piše Rojters.

„Transakcija je bila podstaknuta tekućom evropskom energetskom krizom, posebno obustavom isporuke ruskog gasa i naglim porastom cena gasa, što je dovelo do toga da Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, zahteva značajne injekcije kapitala kako bi sprečio svoju nelikvidnost. citirala je Komisija.

Sledeće nedelje na planiranoj vanrednoj skupštini akcionara, očekuje se da investitori Unipera odobre spasavanje kompanije, za koje se očekuje da će koštati više od 51 milijarde evra (54 milijarde dolara).

Najveći nemački trgovac gasom, Uniper, pretrpeo je jedan od najvećih gubitaka u korporativnoj istoriji nacije zbog skokovitih cena energije i zaustavljenih tokova gasa od svog glavnog snabdevača, Rusije. Vlada je požurila da spasi Uniper kako bi izbegla domino efekat u energetskom sektoru zemlje.

Prošlog meseca Uniper je saopštio da traži milijarde evra odštete od ruskog Gasproma za neisporučeni prirodni gas i otvorio arbitražni proces. Gasprom eksport je saopštio da ne priznaje kršenje ugovora niti legitimnost navedenih zahteva za naknadu štete.