FIFA: Svetsko prvenstvo u Kataru najbolje je ikada

FIFA: Svetsko prvenstvo u Kataru najbolje je ikada

Predsednik FIFA Đani Infantino izjavio je da je Svetsko prvenstvo u Kataru najbolja iteracija turnira do sada. Pojavio se na konferenciji za novinare uoči nedeljnog finala između Argentine i Francuske.

Infantino je takođe potvrdio u svojoj završnoj reči da će Svetsko prvenstvo 2026. koje će zajednički biti domaćini Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada biti prošireno na 48 timova, iako će prvobitno planirani format biti revidiran. Na turniru u Kataru učestvovale su 32 ekipe.

Infantino je ranije bio na udaru kritike na svojoj konferenciji za novinare pre turnira pre nekoliko nedelja kada je govorio o kontroverzi oko održavanja Svetskog prvenstva u Kataru – zemlji koja je u nekim krugovima bila oklevetana zbog onoga što se smatralo sistemskom diskriminacijom LGBT osoba. , kao i navodne raširene zloupotrebe radnika migranata koji su pomogli izgradnju različite infrastrukture stadiona.

U tim komentarima, Infantino je izjavio da se oseća „gej“, „invalid“ i „Afrikanac“, između ostalog, kada je komentarisao negativnu štampu povezanu sa stanjem ljudskih prava u Kataru.

U petak, međutim, nije bilo ovakvih izjava koje bi hvatale naslove.

„(Bilo je) jednoglasne pohvale od strane FIFA saveta za ovo Svetsko prvenstvo, jedinstvenu kohezivnu moć koju je pokazao, zahvaljujući svima koji su uključeni – naravno Kataru, svim volonterima koji rade za nas i svima koji su doprineli da ovo Svetsko prvenstvo bude održano. najbolje Svetsko prvenstvo ikada“, rekao je Infantino, koji je stigao na konferenciju za novinare sat vremena posle zakazanog vremena.

Razlog za kašnjenje je, kako je rekao, nastao zbog sastanka saveta FIFA kome je prisustvovao, čije rezultate je takođe detaljno opisao, uključujući izmene FIFA Svetskog klupskog prvenstva, kao i uvođenje ženskog ekvivalenta u isto takmičenje.

Infantino, koji je dodao da veruje da je zimsko domaćinstvo Svetskog prvenstva ove godine dovelo do povećanja standarda fudbala na izložbi, naveo je da će sledeći turnir za četiri godine biti proširena verzija onih koji su bili pre njega. .

„Zaista smo uvereni u rast, odobravali smo format od 48 timova sa 16 grupa od po tri gde bi prva dva prešla u nokaut fazu“, objasnio je on, ali i rekao da ostaje mogućnost 12 grupa od po četiri. .

Infantino se, međutim, osvrnuo na temu različitih timova koji su izrazili solidarnost sa LGBT pitanjima u prvim danima Svetskog prvenstva, i ponovio stav FIFA da politika i sport ne bi trebalo da postoje zajedno.

„Možda (fanovi) osećaju da svako ima svoje probleme i samo žele da provedu 90 minuta bez razmišljanja o bilo čemu drugom i uživaju u malom trenutku zadovoljstva, radosti ili barem emocija“, rekao je on.

„Mi smo globalna organizacija, ne moramo nikoga da diskriminišemo, na osnovu kog režima, bez obzira na vrednosti.

„Svako je slobodan da iznese svoje stavove i mišljenja sve dok je to na način sa poštovanjem, ali kada je u pitanju teren za igru morate poštovati fudbal – 211 fudbalskih timova (su u FIFA), a ne 211 šefova država ili šta si .“