Žena priznaje da je nesvesno finansirala zaveru za otmicu iranskog kritičara

Žena priznaje da je nesvesno finansirala zaveru za otmicu iranskog kritičara

NjUJORK – Žena iz Kalifornije priznala je u četvrtak krivicu u vezi sa svojom nesvesnom ulogom u osujećenoj zaveri za otmicu istaknute iranske opozicione aktivistkinje koja živi u Njujorku i odvođenje u Teheran, prenosi Asošijeted pres.

Američki tužioci nisu optužili Nilufar Bahadorifar za učešće u zaveri za otmicu Masiha Alinedžada, novinara i glasnog kritičara iranske vlade zbog njenog tretmana žena i drugih pitanja.

Ali vlasti su saopštile da su četvorica Iranaca koji su planirali kidnapovanje aktivistkinje platili američkom privatnom istražitelju da gleda kako koristi Bahadorifar kao posrednika.

Bahadorifar je priznao krivicu po optužbi za zaveru radi kršenja američkih ekonomskih sankcija Iranu tako što je pomagao da se novac usmeri istražitelju.

Njen advokat Džefri Lihtman rekao je za Njujork tajms da je i sama Bahadorifar bila žrtva „kancerogenog“ iranskog režima.

„Kada iranski teroristički lideri ne kolju sopstveni narod“, rekao je, „oni putuju svetom pokušavajući da ubiju svoje kritičare, uključujući prezrenu manipulaciju gospođom Bahadorifar od strane starog porodičnog prijatelja“.

Bahadorifar je na sudu rekla da nije znala da je novac iskorišćen za plaćanje istražitelju za vršenje nadzora. Ona je sudiji rekla da je poslala sredstva istražitelju preko PaiPal-a u ime vladinog zvaničnika u Iranu koji je bio dugogodišnji porodični prijatelj.

Iranski obaveštajac i drugi optuženi su prošle godine u Njujorku za pokušaj kidnapovanja Alinedžad i njenog vraćanja u Iran. Zvaničnici u Iranu su negirali optužbe.

Privatni istražitelj, koji takođe nije znao da su njegovi poslodavci zapravo iranski agenti, kasnije je sarađivao sa FBI i nije optužen.

Alinedžad je postao američki državljanin 2019. godine nakon što je godinama radio kao novinar u Iranu. Ona je pobegla iz zemlje nakon spornih predsedničkih izbora 2009. i postala je istaknuta ličnost na satelitskim kanalima na farsi jeziku u inostranstvu koji kritikuju Iran.

Američke vlasti istražuju da li je Alinedžad bio meta druge zavere nakon što je prva prekinuta.

Prošlog leta policija je uhapsila čoveka u blizini njene kuće u Bruklinu sa napunjenom jurišnom puškom i desetinama municije. Alinejad je rekla da je video snimak kućnog obezbeđenja snimio čoveka ispred njenih ulaznih vrata.

Bahadorifar će biti osuđen 7. aprila.

Iran je sproveo brutalni udar na mirne demonstrante koji su izašli na ulice u septembru nakon smrti 22-godišnje žene koju je privela policija za moral.