Tviter suspendovao naloge nekoliko novinara

Tviter suspendovao naloge nekoliko novinara

Tviter Inc je u četvrtak suspendovao naloge nekoliko novinara, uključujući i one iz Njujork tajmsa i Vašington posta, pri čemu su na sajtu prikazana obaveštenja o „ukidanju naloga“.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi zašto su ti nalozi suspendovani. Svi suspendovani novinari su poslednjih meseci pisali o vlasniku Tvitera, milijarderu Elonu Masku, i promenama na platformi otkako ju je kupio.

Odgovarajući na tvit o suspenziji naloga, Musk je tvitovao: „Ista pravila o dokkingu važe za „novinare“ kao i za sve ostale“, što se odnosi na pravila Tvitera koja zabranjuju deljenje ličnih podataka, koja se nazivaju dokking.

Dodao je: „Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali fiksiranje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.

Tviter nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

U četvrtak, Tviter je suspendovao @elonjet, nalog koji prati Maskov privatni avion u realnom vremenu, mesec dana nakon što je rekao da se njegova posvećenost slobodi govora proteže i na to da neće zabraniti nalog.

Nalozi reportera Tajmsa Rajana Meka (@rmac18), reportera Posta Dru Harvela (@drevharvell), reportera CNN-a Donija O’Salivena (@donie) i reportera Mashable-a Meta Bindera @MattBinder su suspendovani. Nalog nezavisnog novinara Arona Rupara (@atrupar), koji prati politiku i politiku SAD, takođe je suspendovan.

Portparol Njujork Tajmsa je rekao: „Večerašnja suspenzija Tviter naloga brojnih istaknutih novinara, uključujući Rajana Meka iz Njujork Tajmsa, je upitna i nesrećna. Ni Tajms ni Rajan nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo. Nadamo se da će svi nalozi novinara biti vraćeni i da će Tviter pružiti zadovoljavajuće objašnjenje za ovu akciju.“

Do ostalih novinara nije bilo moguće odmah doći.

Zvanični nalog kompanije za društvene medije Mastodon (@joinmastodon), koji se pojavio kao alternativa Tvitteru otkako je Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru, takođe je suspendovan. Nije bilo moguće odmah dobiti komentar od Mastodonta.

Tviter se sada u velikoj meri oslanja na automatizaciju da bi moderirao sadržaj, ukidajući određene ručne preglede i favorizujući ograničenja distribucije umesto da potpuno ukloni određeni govor, rekla je za Rojters njegova nova šefica poverenja i bezbednosti Ela Irvin ovog meseca.