SAD: Senat usvojio rekordnih 858 milijardi dolara zakona o odbrani

SAD: Senat usvojio rekordnih 858 milijardi dolara zakona o odbrani

VAŠINGTON – Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon kojim se odobrava rekordna godišnja potrošnja na odbranu od 858 milijardi dolara, što je 45 milijardi više nego što je predložio predsednik Džo Bajden, i ukida vojni mandat vakcine protiv COVID-a, prenosi Rojters.

Senatori su podržali Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu, ili NDAA, godišnju politiku postavljanja zakona za Pentagon koja se mora usvojiti, ogromnom dvostranačkom većinom od 83-11.

Neglasovi su došli od mešavine liberala koji se protive stalnom porastu vojnog budžeta i fiskalnih konzervativaca koji žele strožu kontrolu potrošnje.

Pošto je Predstavnički dom usvojio tu meru prošle nedelje, NDAA se sledeće kreće u Belu kuću, gde se očekuje da će je Bajden brzo potpisati kao zakon.

Fiskalni NDAA za 2023. odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju i uključuje povećanje plata za vojnike od 4,6%, finansiranje kupovine oružja, brodova i aviona i podršku Tajvanu koji se suočava sa agresijom Kine i Ukrajini dok se bori protiv invazije Rusija.

Glasanje je značilo da je Kongres usvojio NDAA svake godine od 1961.

„Ovo je najvažniji zakon koji radimo svake godine“, rekao je senator Džejms Inhof, najviši republikanac u senatskom komitetu za oružane snage, u saopštenju. Ovogodišnji NDAA je nazvan po Inhofeu, koji se povlači iz Senata.

Pošto je to jedan od retkih velikih zakona koji se uvek usvaja, zakonodavci koriste NDAA kao sredstvo za niz inicijativa.

Ovogodišnja mera, koja je usledila nakon višemesečnih pregovora između demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu, uključuje ovlašćenje Stejt departmenta i zakon koji bi omogućio sudijama Vrhovnog suda SAD i saveznim sudijama da zaštite svoje lične podatke od pregledavanja na internetu.

Fiskalni NDAA iz 2023. uključuje odredbu koju zahtevaju mnogi republikanci – i kojoj se protive mnogi demokrate – koja zahteva od sekretara odbrane da ukine mandat koji zahteva da pripadnici oružanih snaga budu vakcinisani protiv COVID-19.

Ponuda da se izmeni zakon o dodeli zaostalih plata i vraćanju trupa koje su odbile vakcinu nije uspela.

Predlog zakona daje Ukrajini najmanje 800 miliona dolara dodatne bezbednosne pomoći sledeće godine i uključuje niz odredbi za jačanje Tajvana usred tenzija sa Kinom, uključujući milijarde dolara bezbednosne pomoći i brzu nabavku oružja za Tajvan.

Zakonom se odobravaju dodatna sredstva za razvoj hipersoničnog oružja, zatvaranje skladišta goriva Red Hill na Havajima i kupovinu sistema naoružanja uključujući borbene avione F-35 kompanije Lockheed Martin Corp (LMT.N) i brodove kompanije General Dinamics (GD.N).

NDAA nije konačna reč o potrošnji. Zakoni o autorizaciji kreiraju programe, ali Kongres mora usvojiti zakone o aproprijacijama kako bi vladi dao zakonska ovlašćenja da troši savezni novac.

Očekuje se da će predlog zakona o finansiranju vlade do 30. septembra 2023. – do kraja fiskalne godine – biti usvojen u Kongresu sledeće nedelje.