Naučnici otkrili 168 misterioznih geoglifa Naska kulture u pustinjskim peščanima Perua

Naučnici otkrili 168 misterioznih geoglifa Naska kulture u pustinjskim peščanima Perua

Pustinja Naska u Peruu je poput umetničke galerije za bogove iznad. Ipak, čak i sa decenijama istraživanja iz vazduha, jedva smo istražili malo krilo ove blede kolekcije divova među kamenjem.

Prošle godine, arheolog iz Perua rekao je za Gardijan da misli da su naučnici pronašli samo 5 odsto svih linija Naske tamo u pustinji. Istraživači sa Univerziteta Jamagata u Japanu sada rade sa lokalnim arheolozima da bi to promenili, a njihov najnoviji skup drevnih linija skoro udvostručuje prethodni broj poznatih dizajna.

Istraživanja dronom i snimci iz vazduha u južnom Peruu sada su identifikovali 168 novih geoglifa na mestu svetske baštine Naska Lines, sa otprilike 50 ovih velikih geografskih crteža koji prikazuju ljudske figure.

Jedna od humanoidnih ilustracija izgleda čak ima i malo dlaka na licu, u stilu Homera Simpsona.

Neki od drugih dizajna urezanih u pejzaž prikazuju ptice, orke, mačke i zmije. Nekoliko su samo jednostavne linije ili trapezoidne šare.

Teško je reći kada su dizajni napravljeni, ali glinene posude pronađene u blizini linija datiraju iz vremena između 100. pre nove ere i 300. godine nove ere.

Mnoge drevne ilustracije su izgrebane na ravnom terenu, što ih čini teškim za uočavanje sa obližnjih tačaka. Pošto su linije izgrađene uklanjanjem kamenja i krhotina kako bi se otkrilo tlo kontrastne boje ispod, erozija je samo doprinela poteškoćama u njihovom otkrivanju.

Dronovi su postali naše nebeske oči na nebu. Ovi leteći uređaji su omogućili stručnjacima da vide linije Naske sa više jasnoće nego ikada ranije.

Neke od informacija koje prikupljaju čak se analiziraju programi veštačke inteligencije, koji mogu da izaberu različite obrasce brže i pouzdanije od ljudskog oka. 2019. AI je zapravo otkrio novi dizajn linije Nazca.

Linije Naske su jedna od najintrigantnijih misterija u istoriji, pa čak i ako arheolozi pronađu više, to nas možda neće približiti razumevanju njihove svrhe.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, između 500. pre nove ere i 500. godine nove ere, društva u južnom Peruu su konstruisala jednostavne linije, oblike i figure širom pejzaža, od kojih se mnoge mogu videti u celini samo direktno odozgo.

Linije su tumačene na brojne načine tokom decenija, ali najčešće objašnjenje je da su bile namenjene bogovima na nebu koji su gledali ljude sa visine. Druga popularna teorija sugeriše da su ove figure i obrasci nacrtani u ritualne astronomske svrhe i trebalo je da na neki način odražavaju zvezde.

Godine 1994, kada je deo pustinje Naska proglašen za svetsku baštinu, pronađeno je samo oko 30 ‘geoglifa’, i to uglavnom od biljaka i životinja.

Kako se ispostavilo, to je bio samo vrh ledenog brega. Arheolozi su do 2019. pronašli ukupno skoro 200 geoglifa, od kojih je nekoliko prikazivalo humanoidne figure.

Sa ovim najnovijim dodacima koje su otkrili istraživači sa Univerziteta Jamagata, zvanični broj poznatih linija Naske sada je 358.

Po svoj prilici, postoji još mnogo drevnih umetničkih dela koja se kriju tamo u pustinji.

Uz dozvolu peruanskog Ministarstva kulture, naučnici u Jamagati su postavili za zadatak da izbroje što više ovih misterioznih dizajna. Tim planira da mapira punu dužinu i širinu pustinjskog platna uz pomoć lokalnih arheologa.