Borelj: Zemlje EU još nisu dogovorile novi paket sankcija protiv Ruske Federacije

Borelj: Zemlje EU još nisu dogovorile novi paket sankcija protiv Ruske Federacije

Zemlje članice Evropske unije još nisu dogovorile deveti paket sankcija Rusiji, možda će odluka biti doneta u ponedeljak uveče.

Ovo je izjavio šef diplomatije EU Žozep Borelj na početku sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu, piše „Evropska istina“.

„Evropska komisija je iznela predloge. Ali odluku mora da donese Savet EU. 27 ministara ima različite stavove o ovom pitanju. Od kada smo doneli predlog, koji još nije odluka, bilo je razgovora i ja sam se nadao da bismo ujutru mogli da objavimo zeleno svetlo.“ , ali ne još“, rekao je Borel.

„Možda na kraju dana. Ali postoje određena pitanja koja treba da se dogovore. Nadam se da će se to desiti večeras, možda sutra. Ali neću reći da će biti lako jer postoje različiti stavovi među zemljama članicama. “ dodao je on.

Evropska komisija je 7. decembra, u sredu, objavila deveti paket sankcija Rusiji za rat koji je pokrenula, koji predlaže zemljama članicama da odobre.

Predlaže se da se na listu sankcija doda oko 200 pojedinaca i kompanija, uključujući vojno osoblje, predstavnike odbrambene industrije, članove Državne dume i Saveta Federacije, ministre, guvernere i političare.

Evropska komisija predlaže sankcije protiv još tri ruske banke i dodatna ograničenja izvoza robe dvostruke namene, a pripremila je i mere kako bi Rusiji otežala pristup bespilotnim letelicama.

Kasnije se saznalo da se Mađarska protivila planiranom novom paketu antiruskih sankcija.