Vučević: Nadam se da Kfor i Euleks neće dozvoliti nasilno uklanjanje barikada

Vučević: Nadam se da Kfor i Euleks neće dozvoliti nasilno uklanjanje barikada

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da se nada da će biti „dovoljno pameti i odlučnosti“ u Kforu i Euleksu da ne dozvole nasilno uklanjanje barikada na Kosovu i Metohiji, jer bi, kako je naglasio, to bio put za koji nije siguran kuda bi odveo.

„Spremni smo (da Srbija pošalje zahtev Kforu za povratak bezbednosnih snaga na Kosovo) i Vlada će o tome odlučivati u toku nedelje. To (slanje zahteva) nije nama palo na pamet iz očaja, već prateći pravne forme iz Rezolucije 1244, jer očigledno ne postoje dovoljni kapaciteti bezbednosti“, rekao je ministar za TV Pink.

On je dodao da će Srbija pokušati da uradi sve što može da bi se sačuvao mir i da će potraži politički dogovor, ali da je za to potrebna volja obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.

Upitan kako razume izjavu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok koja je rekla da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv, Vučević je rekao da „nije znao“ da je ministarka preuzela ulogu Kfora.

„Nismo znali da je ona (Berbok) zamenila Savet bezbednosti i Kfor, dala je sebi za prava da prejudicira odluku onih koji to treba da urade“, rekao je on.

On je rekao da prema izjavama zemalja Kvinte ispada kao da su Srbi krivi što nisu napustili mesta gde žive na Kosovu, ali da su izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila „korektne i to treba reći, ne bi bilo fer to prećutati“.