U Slovačkoj je počela sa radom baza za popravku vojne opreme za Ukrajinu

U Slovačkoj je počela sa radom baza za popravku vojne opreme za Ukrajinu

U gradu Košice na istoku Slovačke počela je sa radom baza za remont vojne opreme za Oružane snage Ukrajine, izjavio je brigadni general Kristijan Frojding, šef specijalnog štaba za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na Bild.

„Uz pomoć novog centra za popravku u blizini slovačke granice sa Ukrajinom, vlade i industrija naoružanja žele da obezbede nastavak upotrebe teškog naoružanja za odbijanje agresivnog rata Rusije“, rekao je Frojding.

Nemačka tenkovska kompanija Krauss-Maffei Vegmann (KMV) trenutno organizuje u regionu popravku velike opreme koja je dotrajala ili oštećena u borbama u Ukrajini, poput samohodnih haubica Pancerhaubitze 2000.

Pravni osnov saradnje je međuvladin sporazum između Slovačke i nemačke vlade.

Slovački ministar spoljnih poslova Rastislav Kačer je prošle nedelje najavio da će njegova zemlja razmotriti obnavljanje proizvodnje municije za potrebe Ukrajine.

Ranije je šef slovačkog MIP-a najavio odobrenje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje municiju velikog kalibra i za borbene avione, toplu odeću i drugu opremu.

Takođe, prema njegovim rečima, Slovačka će nastaviti humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi Ukrajinci lakše prezimili.

Prema izveštajima medija, NATO razmatra mogućnost ulaganja u stare fabrike u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se obnovila proizvodnja granata iz sovjetskog doba za ukrajinsku artiljeriju, koja je još uvek uglavnom sovjetskog stila.

Konkretno, reč je o proizvodnji sovjetskih projektila kalibra 152 mm i 122 mm za ukrajinsku artiljeriju.