Izraelski oficir ubio Palestinca nakon navodnog uboda nožem

Izraelski oficir ubio Palestinca nakon navodnog uboda nožem

JERUSALIM – Izraelska paravojna granična policija saopštila je da je jedan oficir ubio navodnog palestinskog napadača u petak na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što su se rvali oko oružja. Amaterski video snimio je trenutke kada je policajac ispalio fatalne pogotke, a Palestinac je pao na zemlju.

Video, koji je naširoko deljen na društvenim mrežama, bio je retka dokumentacija jednog od sve češćih nasilnih incidenata u kojima su učestvovale izraelske bezbednosne snage i Palestinci, uključujući napadače, prenosi AP.

Rastuće izraelsko-palestinske tenzije učinile su 2022. najsmrtonosnijom godinom u dugotrajnom sukobu od 2006. Dalja eskalacija je verovatna, pošto je najdesničarska i religiozna vlada u istoriji Izraela spremna da bude uspostavljena u narednim danima ili nedeljama, sa bivšim Premijer Benjamin Netanjahu se vraća na vlast.

Nasilje u petak dogodilo se duž prometne saobraćajnice u gradu Havara, južno od grada Nablusa na Zapadnoj obali. Policija je saopštila da je Palestinac nosio nož i pokušao da provali u automobil jednog izraelskog para pre nego što ga je vozač, koji je bio izraelski vojnik na odsustvu, pucao i ranio.

Muškarac je potom krenuo ka graničnim policajcima koji su patrolirali u blizini, ubovši jednog u lice, saopštila je policija. Komandir jedinice pokušao je da uhapsi muškarca. Na amaterskom snimku se vidi kako ga komandant drži u gušenju, dok druga dva Palestinca pokušavaju da ga odvuku od oficira, ali bezuspešno. Na snimku se vidi kako Palestinac grabi oficirsku pušku koja zatim pada na zemlju. Policajac izvlači pištolj iz futrole i ispaljuje četiri metka. Mladić pada na zemlju i kasnije je proglašen mrtvim.

Više od 140 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama ove godine. Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladići koji su bacali kamenje koji su protestovali protiv upada izraelske vojske i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe takođe su ubijeni.

Nasilje u petak došlo je u pozadini višemesečnih izraelskih racija hapšenja na Zapadnoj obali, izazvanih nizom palestinskih napada na Izraelce u proleće u kojima je ubijeno 19 ljudi. Vojska kaže da su napadi namenjeni razbijanju militantnih mreža i sprečavanju budućih napada, ali Palestinci kažu da učvršćuju izraelsku okupaciju bez kraja, koja je sada u 56. godini. Nedavni talas palestinskih napada na izraelske mete ubio je još devet ljudi.

Ranije u petak, desetine izraelskih mirovnih aktivista obišli su Hebron, najveći grad na Zapadnoj obali, u znak solidarnosti sa Palestincima, usred skandiranja „sramota, sramota“ ultra-nacionalističkih hekera.

Susret je usledio mesec dana nakon snažnog nastupa krajnje desničarskih frakcija na parlamentarnim izborima i odrazio je sve veći jaz među Izraelcima oko prirode njihovog društva i sudbine okupiranih teritorija.

U koalicionim sporazumima, Netanjahu je već predao ključne vlasti na Zapadnoj obali liderima ultranacionalističkih frakcija, uključujući bivšeg marginalnog ličnosti Itamara Ben-Gvira, poznatog po svojoj antiarapskoj retorici. Nove uloge uključuju nadzor nad izgradnjom izraelskih naselja i paravojnu graničnu policiju, često raspoređenu u palestinskim populacijskim centrima.

U isto vreme, mirovni aktivisti i propalestinske grupe za ljudska prava su poslednjih godina na udaru desničarskih političara koji su ih žigosali kao izdajice.

Neposredni okidač za obilazak u petak bio je incident u Hebronu u kojem je vojnik gurnuo čoveka na zemlju i udario ga pesnicom u lice nakon napetog sukoba sa malom grupom mirovnih aktivista. Čuje se kako drugi vojnik govori aktivistima: „Ben-Gvir će srediti stvari na ovom mestu. To je to, momci ste izgubili.“

Vojnik koji je izgovarao poruge prvobitno je osuđen na 10 dana vojnog zatvora, ali je vojska potom smanjila kaznu na šest dana.

Kao novi ministar nacionalne bezbednosti, Ben-Gvir će imati kontrolu nad graničnom policijom čije su trupe često raspoređene zajedno sa redovnim vojnicima na Zapadnoj obali.

Dok je oko 200 mirovnih aktivista stiglo u centar Hebrona u petak, dočekala ih je grupa demonstranata sa transparentom na kome je pisalo: „Narod Izraela zahteva: proterati anarhiste iz Hebrona. Jedan čovek je vičući kroz megafon vikao „sramota, sramota“, dok su posetioci slušali vodiče na parkingu, odvojen od desničarskih demonstranata od strane snaga bezbednosti.

Poseta u petak bila je deo redovne ponude antiokupacionih grupa, ali je odziv bio veći nego inače zbog izbornih rezultata i prošlonedeljnog incidenta u Hebronu, rekao je Ori Givati, portparol Breaking the Silence, jedne od grupa koje su organizovale putovanje. .

Rekao je da su aktivisti zabrinuti – ali i odlučni da nastave svoj rad, uključujući obilaske žarišta na Zapadnoj obali poput Hebrona, gde desetine strogo čuvanih doseljenika žive u gradu sa desetinama hiljada Palestinaca.

„Definitivno postoji strah za bezbednost, pre svega Palestinaca pod ovom okupacijom koji će sada biti pod vladom koja promoviše mržnju i rasizam više nego ikada prema njima, kao i prema našoj organizaciji i drugim organizacijama i aktivistima koji su sada u realnost u kojoj je njihova aktivnost ovde delegitimizovana, takođe više nego ikad“, rekao je Givati.

Oni koji su skandirali parole protiv mirovnih aktivista prikazali su sebe kao branioce izraelskih naselja i vojnike. Matan Gerafi iz desničarske grupe Im Tirtzu naveo je da su aktivisti imali za cilj da diskredituju vojnike i nazvao ih „anarhistima“.

Palestinci su uglavnom bili van vidokruga dok su se izraelske grupe suočile.

Isa Amro, palestinski aktivista u Hebronu, rekao je da veruje da će se tvrdokorna ideologija Ben-Gvira i drugih dalje širiti u izraelskom društvu. „Ovdašnji doseljenici slave izbor svojih fašističkih predstavnika u vladi“, rekao je on. „Ono što se desi u Hebronu završiće se u Tel Avivu.