Iz Ukrajine u novembru odlazi manje od 3 miliona tona žitarica

Iz Ukrajine u novembru odlazi manje od 3 miliona tona žitarica

Izvoz ukrajinskog žitarica neće dostići 3 miliona tona u novembru, jer Rusija pokušava da ograniči inspekcije brodova u lukama, izjavio je u nedelju kasno uveče ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, preneo je Rojters.

U oktobru je oko 4,2 miliona tona žitarica otišlo iz ukrajinskih luka, rekao je Kubrakov na svojoj Fejsbuk stranici.

„Bio je običaj da se vrši 40 inspekcija dnevno, sada je zbog pozicije Rusije pet puta manje provera“, rekao je on.

Sporazum čiji je cilj ublažavanje globalne nestašice hrane pomažući Ukrajini da izvozi svoje poljoprivredne proizvode i zaštitu tranzitnog koridora iz tri crnomorske luke, koji je prvobitno postignut u julu, produžen je za četiri meseca sredinom novembra.

Ukrajina i Rusija su glavni globalni izvoznici žitarica. Dogovorili su se da će timovi proveriti plovila kako bi se uverili da ljudi ili roba sa zabranom ne dolaze u ukrajinske luke ili ne odlaze iz njih.

Međutim, ukrajinski izvoz je počeo sporije jer je Kijev okrivio rusku nevoljnost da ubrza inspekcije brodova.

Kubrakov je rekao da 77 brodova čeka u redu da prođu inspekciju u Turskoj, dok tri crnomorske luke koriste samo 50 odsto svog kapaciteta.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u septembru da su Rusija i svet u razvoju „prevareni” dogovorom o izvozu ukrajinskog žita uz posredovanje UN, isporučujući žito svojim državama.

U subotu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio domaćin samita u Kijevu sa savezničkim nacijama kako bi se pokrenuo plan za izvoz žitarica u vrednosti od 150 miliona dolara u zemlje koje su najosjetljivije na glad i sušu.