Nemačka i Francuska zajedno sprečavaju energetske krize

Nemačka i Francuska zajedno sprečavaju energetske krize

BERLIN – Nemačka i Francuska obećale su u petak da će jedna drugoj pružiti međusobnu podršku u sprečavanju moguće energetske krize nakon što su zalihe iz Rusije prestale usred rata u Ukrajini, prenosi Asošijeted pres.

Kao deo zajedničkog sporazuma koji su potpisali nemački kancelar Olaf Šolc i francuska premijerka Elizabet Born, Nemačka će Francuskoj obezbediti struju, a zauzvrat dobijati preko potreban prirodni gas.

„Prijatelji pomažu jedni drugima u nevolji“, rekao je Šolc nakon ceremonije potpisivanja u Berlinu.

Borne je ponovio to osećanje, rekavši da je prijateljstvo između dva evropska teškaša od ključnog značaja. „Već je dokazala da može izdržati testove i savladati mnoge izazove“, rekla je ona.

Pre nego što je Rusija započela svoj rat u Ukrajini pre devet meseci, Nemačka se u velikoj meri oslanjala na ruske isporuke gasa. Od tada, Nemačka se trudi da pronađe druge izvore, uključujući povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa.

Francuska se, u međuvremenu, bori da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom zbog popravki u nekoliko nuklearnih elektrana u zemlji. Postoji zabrinutost da bi nagli porast potražnje za električnom energijom iz Francuske ove zime, zajedno sa manjom proizvodnjom u Nemačkoj i ograničenim kapacitetom prenosa u Evropi, mogao da optereti mrežu kontinenta.

Kao odgovor, Francuska je rekla da će Nemačkoj obezbediti do 100 gigavat sati gasa dnevno. U međuvremenu, Nemačka će „maksimizirati kapacitet interkonekcije“ za izvoz električne energije.

Berlin će takođe dozvoliti „svim raspoloživim rezervnim elektranama da se vrate na tržište i odgoditi postupno gašenje preostalih nuklearnih elektrana do sredine aprila 2023. kako bi čak obezbedio dodatni obim trgovine električnom energijom Francuskoj“, navodi se u sporazumu.