Curenje u bušotini za skladištenje gasa u Pensilvaniji

Curenje u bušotini za skladištenje gasa u Pensilvaniji

Ventilacija u podzemnom skladištu prirodnog gasa u zapadnoj Pensilvaniji izbacuje ogromne količine metana koji zagreva planetu u atmosferu više od 11 dana i pokušaji da se zapuši curenje do sada nisu uspeli.

Vlasnik Ekuitrans Midstream rekao je da bunar u njegovom skladištu Rager Mountain, koji se nalazi u ruralnom području oko 1,5 sat istočno od Pitsburga, ispušta oko 100 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, prema prvim procenama.

Ako je tačno, to bi do sada iznosilo 1,1 milijardu kubnih stopa emisija, što je jednako emisiji gasova staklene bašte iz sagorevanja 1.080 vagona uglja.

Regulatori za zaštitu životne sredine Pensilvanije objavili su obaveštenje kompanije o pet potencijalnih kršenja državnog zakona. Iz predostrožnosti, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je ograničila letenje u krugu od 1 milje od bunara koji curi.

U pisanoj izjavi koju je u petak dala portparolka Ekvitransa Natali Koks kaže se da „nema trenutnih zabrinutosti za javnu bezbednost“ i da kompanija radi sa kompanijom za specijalne bušotine na zatvaranju curenja, o čemu je prvi put prijavljeno 6. novembra.

Postrojenje Rager nalazi se u Džekson Taunšipu, u srcu formacije Marcellus Shale koja je doživela bum u proizvodnji gasa od uvođenja hidrauličkog lomljenja pre više od jedne decenije. Stanovnici koji žive oko četiri milje od mesta curenja rekli su za Asošijeted pres u petak da su mogli da čuju huk gasa pod pritiskom koji izlazi iz bunara i da su osetili miris isparenja.

Trejsi Rajan, koja svoje dvoje male dece školuje kod kuće u svojoj kući udaljenoj oko tri milje, rekla je da vazduh smrdi na sumpor i da je buka toliko loša da je imala problema sa spavanjem.

„Kada noću ležite u krevetu, zvuči kao da mlazni avion poleće“, rekla je 39-godišnja majka. „To je nestvarno, buka koja dolazi i stalna je. … Svi nam samo govore da smo bezbedni. Ali nije bezbedno ako možete da ga čujete i pomirišete.“

Metan, primarna komponenta prirodnog gasa, je bezbojan i bez mirisa. Ali kada se gas prerađuje za transport i prodaju, proizvođači dodaju hemikaliju zvanu merkaptan da bi mu dali prepoznatljiv miris „pokvarenog jajeta” koji pomaže ljudima da budu svesni curenja.

Snaga zagrevanja zemlje metana je oko 83 puta jača tokom 20 godina od ugljen-dioksida koji dolazi iz izduvnih cevi automobila i dimnjaka elektrane. Kompanije za naftu i gas su najveći industrijski emiteri metana, koji će, kada se jednom ispusti u atmosferu, decenijama narušavati klimu, doprinoseći porastu toplotnih talasa, uragana, požara i poplava.

Novo curenje dolazi kada je Agencija za zaštitu životne sredine 11. novembra ažurirala predložena nova pravila namenjena smanjenju metana i drugih štetnih emisija iz naftnih i gasnih operacija.

Objekat Rager ima 10 skladišnih bunara sa ukupnim kapacitetom skladištenja od 9 milijardi kubnih stopa prirodnog gasa. Ekuitrans je u četvrtak saopštio da je curenje zaustavljeno kada su radnici poplavili bunar koji curi, ali se šištanje gasa za ispuštanje vratilo u petak rano ujutro.

Koks je upozorio da je procena da 100 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno curi preliminarna i da kompanija neće moći da pruži tačan račun izgubljenog gasa dok se ne završi studija verifikacije inventara.

Početna procena bi potencijalno rekla da je curenje Rejdžera manje, ali uporedivo sa dnevnim emisijama iz najgoreg nekontrolisanog curenja gasa u istoriji SAD — eksplozije gasa u Ohaju 2018. u vlasništvu podružnice EkkonMobil-a i katastrofe u skladištu Aliso Canion 2015. objekat u Kaliforniji.

Navodi koje je protiv kompanije izdalo Odeljenje za zaštitu životne sredine Pensilvanije uključuju propuste u pravilnom održavanju i funkcionisanju gasnog postrojenja, stvarajući smetnju javnosti i stvarajući „opasnost po javno zdravlje i bezbednost“. Kompanija je takođe citirana zbog toga što državnim inspektorima nije omogućila „besplatan i neograničen pristup“.

Loren Kamarda, portparolka državne agencije za životnu sredinu, rekla je da kada su članovi državnog tima za hitne slučajeve prvi put stigli na lokaciju 7. novembra, u početku im je bio zabranjen ulazak i rečeno im je da je „pristup bio ograničen samo na kritično osoblje“.

Koks je rekao da su, kada je državni tim stigao, Ekuitransovi izvođači još uvek bili u procesu implementacije bezbednosne granice kako bi se izbeglo uvođenje potencijalnog izvora paljenja koji bi mogao da zapali veoma zapaljivi metan koji curi u vazduh.

Gas dolazi iz ventilacionog otvora dizajniranog da ublaži intenzivan pritisak koji se stvara u bušotini i spreči izduvavanje. Koks je rekao da kompanija sada povlači gas iz četiri skladišne bušotine kako bi smanjila ukupni pritisak na terenu. Očekuje se da će se napori da se zatvori curenje nastaviti tokom vikenda, uključujući pokušaje da se bunar začepi betonom.

Stanovnici u blizini rekli su da rešenje ne može doći dovoljno brzo.

„Mogli ste to čuti tokom poslednjeg venčanja koje smo imali“, rekla je. „I smrdelo je, ali svi su bili u redu s tim. Rekli smo da nam je zaista žao.”