Zatvorenik pošteđen pogubljenja zbog poteškoća

Zatvorenik pošteđen pogubljenja zbog poteškoća

Država Alabama bila je prinuđena da otkaže pogubljenje osuđenog ubice kada tehničari nisu uspeli da pronađu odgovarajuću venu za davanje smrtonosne injekcije pre krajnjeg roka u ponoć u četvrtak. To je drugo pogubljenje koje je država morala da odustane zbog poteškoća sa intravenskom (IV) postavkom za samo tri meseca.

Zatvorsko osoblje u popravnoj ustanovi Villiam C. Holman u Altmoru provelo je sat vremena pokušavajući da povežu dve linije IV potrebne za smrtonosnu injekciju sa venama ubice za iznajmljivanje Keneta Judžina Smita. Iako su na kraju uspeli da postave jednu liniju, nisu uspeli da lociraju drugu pre nego što je sat otkucao ponoć i nalog za pogubljenje za 57-godišnjaka je istekao.

Smit je 1996. osuđen na smrt zbog ubistva Elizabet Senet u zamenu za isplatu od 1.000 dolara od njenog muža propovednika, Čarlsa Seneta, koji je bio duboko u dugovima i nadao se da će prikupiti novac od osiguranja. Na suđenju, Smit je priznao da je „dogovoreno da [suoptuženi] Džon [Forest Parker] i ja izvršimo ubistvo“ i da je uzeo stvari iz kuće kako bi ubistvo izgledalo kao provala.

Međutim, Smit je tvrdio da, dok je učestvovao u napadu, nije nameravao da ubije Senet, koja je umrla sa osam uboda nožem u grudi i dve u vrat. Parker, koji je takođe dobio 1.000 dolara za učešće u ubistvu, pogubljen je 2010.

Dok je Vrhovni sud odbio Smitov zahtev za odlaganje izvršenja u sredu, 11. okružni apelacioni sud SAD izdao je jedan u četvrtak, neposredno pre onoga što je trebalo da bude pogubljenje u 18 časova – samo da bi Vrhovni sud ukinuo taj odlaganje, ostavljajući zvaničnike sa malo vremena da izvrši ubistvo pre nego što je smrtna presuda istekla u ponoć. Država sada mora da se vrati na sud da dobije novi datum izvršenja.

U septembru je Alabama morala da odloži pogubljenje Alana Milera nakon što zatvorsko osoblje nije moglo da ubaci infuziju skoro dva sata uprkos ponovljenim ubodama u ruke, šake i stopala. U julu, državno pogubljenje Džoa Nejtana Džejmsa trajalo je više od tri sata, jedno od najdužih u istoriji, ostavljajući zatvorenika sa odsečenom rukom i sa višestrukim ubodnim ranama, što je kršenje protokola pogubljenja.

Alabama je ukinula smrtnu kaznu 2017. godine, ali ta odluka nije uticala na postojeće kazne.