Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza kritikuje FIFA-u

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza kritikuje FIFA-u

AL-RUVAIS, Katar – Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Bernd Nojendorf kritikovao je FIFA-u zbog njenih pokušaja da ograniči političke aktivnosti nacionalnih timova kada su u pitanju ljudska prava, prenosi Asošijeted pres.

Govoreći na prvoj nemačkoj konferenciji za novinare u Kataru uoči Svetskog prvenstva, Nojendorf je u petak rekao da ga je posebno iznerviralo pismo predsednika FIFA Đanija Infantina od pre dve nedelje u kojem je timove pozvao da se „fokusiraju na fudbal“ i ostave politička pitanja po strani.

„To što tema ljudskih prava sada više ne bi trebalo da igra ulogu, što smo sada ovde koncentrisani samo na fudbal, to nas je u izvesnoj meri iznerviralo i uznemirilo“, rekao je Nojendorf.

Dodao je da je federacija morala da pošalje signal da pokaže da neće biti ućutkana.

Nojendorf se takođe osvrnuo na odluku FIFA da zabrani danskom timu da nosi slogan „Ljudska prava za sve“ na dresovima za trening.

„To je proglašeno političkom izjavom i stoga zabranjeno“, rekao je Nojendorf. „Ne govorimo o političkoj odluci koja se može doneti na ovaj ili onaj način sa sloganom kao što je ‘Ljudska prava za sve’. Radi se o ljudskim pravima. A ljudska prava su univerzalna i obavezujuća širom sveta.”

Nojendorf je rekao da Nemačka sarađuje sa drugim evropskim federacijama koje žele da njihovi kapiteni nose trake sa duginim dizajnom srca tokom utakmica Svetskog prvenstva u znak protesta protiv diskriminacije.

„To nije politička izjava, jer je to izjava za ljudska prava“, rekao je Nouendorf, koji je dodao da ako je zabranjeno, „bio bih sasvim spreman da prihvatim i novčanu kaznu“.