Naselje u Finskoj plaća stanovnicima da podstaknu druge da se presele

Naselje u Finskoj plaća stanovnicima da podstaknu druge da se presele

Selo Humpila, na jugu Finske, odlučilo je da uvede nagradu svakom stanovniku koji može privući druge da se presele u naselje, objavilo je selo na svom sajtu, prenosi „Evropska istina“.

Ideja koja stoji iza nagrade je da podstakne stanovnike Humpil-a da reklamiraju selo potencijalnim seliocima. Ovako želi da reši problem opadanja stanovništva (sada u Khumpilu živi manje od 2.000 ljudi).

„Ovaj model doprinosi razvoju pozitivnog imidža naselja i privlačenju novih stanovnika u njega. On pretpostavlja da stanovnici naselja deluju kao portparoli Khumpil-a i žele da budu nagrađeni za to“, objašnjavaju nadležni.

Za svakog novog stanovnika Humpila, seosko veće će platiti 500 evra, bez poreza. Za ovo je potrebno da pridošlice kupe stan ili zemljište u selu gde će se graditi.

Istovremeno, oni stanovnici Khumpila koji sami napuste selo neće moći da traže nagradu. Opština je budžetom za 2023. godinu izdvojila 7.000 evra za plaćanje naknada.

Kako je za Ile objasnila autorka inicijative, vršilac dužnosti gradonačelnika Humpile Suzan Gokanen, „lokalni stanovnici znaju kako da reklamiraju svoju rodnu opštinu bolje od bilo koga drugog”. „Takoga nema nigde (u Finskoj). Međutim, naš eksperiment je već privukao izvesno interesovanje“, tvrdi ona.

Napušteno selo Salto de Kastro stavljeno je na prodaju u Španiji za 260.000 evra u potrazi za novim investitorom koji bi mu našao upotrebu.