El Salvador udvostručuje Bitcoin

El Salvador udvostručuje Bitcoin

Previranja u industriji kriptovaluta, izazvana kolapsom FTKS razmene, nisu umanjila entuzijazam predsednika El Salvadora Najiba Bukelea prema bitkoinu. On je u sredu najavio da će nacija početi da kupuje token na dnevnom nivou od 17. novembra.

Najava dolazi skoro tri meseca nakon što je nacija izvršila svoju poslednju kupovinu u julu 2022. Prema javnim evidencijama, koje citira Cointelegraph, El Salvador trenutno drži 2.381 BTC po prosečnoj kupovnoj ceni od 43.357 dolara. To znači da je zemlja potrošila skoro 103,23 miliona dolara na kupovinu bitkoina, dok vrednost trenutno iznosi 39,4 miliona dolara, prenosi agencija.

„Usvajanje BTC-a u El Salvadoru možda ne izgleda mnogo obećavajuće u ovom trenutku zbog intenzivne kripto zime“, napisao je Cointelegraph. „Međutim, gledajući istoriju ciklusa cena bitkoina, nacija može lako da nadoknadi svoje gubitke u sledećem ciklusu bika jednostavnim zadržavanjem kupovine BTC-a.

El Salvador je počeo da kupuje bitkoin u septembru 2021. nakon što je postao legalno sredstvo plaćanja. U to vreme, digitalna valuta je bila usred bikova tržišta.

Zemlja je navodno bila nakratko uključena u tekuću sagu o FTKS-u, a kružile su glasine da ima svoje vlasništvo na berzi. Međutim, Bukele je demantovao ove izveštaje ubrzo nakon toga u razgovoru sa izvršnim direktorom Binance Changpeng Zhaoom.

Bitkoin je u četvrtak oslabio na 16.451 dolara po tokenu. Za godinu dana izgubio je tri četvrtine vrednosti.