Zelenski: Reaktori ukrajinskih nuklearnih elektrana ugašeni nakon ruskih udara

Zelenski: Reaktori ukrajinskih nuklearnih elektrana ugašeni nakon ruskih udara

Nekoliko reaktora u dve ukrajinske elektrane automatski se isključilo zbog ruskih raketnih udara u utorak, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, dodajući da su milioni ljudi ostali bez struje.

Rusija je u utorak udarala po gradovima i energetskim objektima širom Ukrajine, ubivši najmanje jednu osobu i izazvavši opsežne nestanke struje u, kako je Kijev rekao, najtežem talasu raketnih udara u skoro devet meseci rata.

„Kao rezultat udara, automatizacija je danas onesposobila nekoliko nuklearnih jedinica na dve stanice – to su proračunate posledice, a neprijatelj je tačno znao šta radi“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski nije rekao koje su elektrane pogođene, ali je rekao da su štrajkovi pogodili prestonicu Kijev, Lavov, Rivne i Volin na zapadu, Harkov na severoistoku, Krivij Rih i Poltavu u centru, Odesu i Mikolajv na jugu i Žitomir godine. Sever.

„U mnogim gradovima i regionima naše zemlje ponovo dolazi do hitnih nestanka struje. Oko 10 miliona Ukrajinaca je bez struje“, rekao je on.

Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaje.

U utorak je projektil ubio dve osobe u Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom, a iako se poreklo napada još uvek istražuje, incident je izazvao zabrinutost da bi se sukob mogao preliti na susedne zemlje.