Apple se priprema za nabavku čipova iz fabrike u Arizoni

Apple se priprema za nabavku čipova iz fabrike u Arizoni

Apple Inc se priprema da počne da nabavlja čipove za svoje uređaje iz fabrike u izgradnji u Arizoni u Sjedinjenim Državama, izvestio je u utorak Blumberg njuz.

Kompanija bi takođe mogla da proširi svoju ponudu čipova iz fabrika u Evropi, navodi se u izveštaju, pripisujući to primedbama glavnog izvršnog direktora Tima Kuka na internom sastanku u Nemačkoj sa lokalnim inženjerima i zaposlenima u maloprodaji.

Apple je odbio da komentariše kada ga je kontaktirao Rojters.

Prema izveštaju, Kuk je verovatno mislio na fabriku u Arizoni koju će voditi Taivan Semiconductor Manufacturing Co, najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu i glavni dobavljač za Apple.

Prošle godine, TSMC je rekao da je započeo izgradnju na lokaciji u Arizoni gde je planirao da potroši 12 milijardi dolara za izgradnju fabrike kompjuterskih čipova i planira da započne masovnu proizvodnju čipova koristeći svoju 5-nanometarsku tehnologiju proizvodnje 2024.

Ranije ovog meseca, TSMC je takođe rekao da gradi zgradu koja bi mogla da posluži kao druga fabrika čipova u Arizoni.

Sjedinjene Države ohrabruju strane tehnološke firme da proizvode u zemlji i aktivno podržavaju lokalno istraživanje, razvoj i proizvodnju nakon donošenja zakona o CHIPS-u.