Izveštaj o padu ruskih projektila u poljsko selo izaziva zabrinutost širom NATO-a

Izveštaj o padu ruskih projektila u poljsko selo izaziva zabrinutost širom NATO-a

VARŠAVA – Sjedinjene Države i zapadni saveznici rekli su da istražuju, ali nisu mogli da potvrde izveštaj u utorak da je eksplozija u Poljskoj, članici NATO-a, rezultat zalutalih ruskih projektila, dok je rusko ministarstvo odbrane to negiralo.

Dve osobe su poginule u eksploziji u Pševodovu, selu u istočnoj Poljskoj oko 6 kilometara (3-1/2 milje) od granice sa Ukrajinom, saopštili su vatrogasci. Mediji izveštavaju da je štrajk pogodio objekat za sušenje žitarica, prenosi Rojters.

Članice Severnoatlantskog saveza (NATO) posvećene su kolektivnoj odbrani, tako da bi ruski udar na Poljsku mogao da rizikuje proširenje sukoba između Rusije i Ukrajine, koji je počeo invazijom Moskve u februaru.

Zvaničnik NATO-a rekao je da alijansa razmatra izveštaj i da blisko sarađuje sa Poljskom.

Poljska je povećavala spremnost nekih vojnih jedinica i odlučivala da li da zatraži konsultacije sa saveznicima prema članu 4 NATO ugovora, rekao je portparol Pjotr Miler. Govorili su poljski predsednik Andžej Duda i predsednik SAD Džo Bajden, rekli su zvaničnici.

Asošiejted pres je ranije citirao visokog američkog obaveštajnog zvaničnika koji je rekao da je do eksplozije došlo zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Poljski radio ZET pripisao je eksploziju dvema zalutalim projektilima, ne navodeći više detalja.

Ali u Vašingtonu, Pentagon, Bela kuća i američki Stejt department rekli su da ne mogu da potvrde izveštaj i da rade sa poljskom vladom na prikupljanju više informacija. Stejt department je saopštio da je izveštaj „neverovatno zabrinjavajući“.

Nemačka i Kanada rekle su da prate situaciju, a Evropska unija, Holandija i Norveška su rekle da traže više detalja. Francuski predsednik Emanuel Makron naredio je verifikaciju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski projektili pogodili Poljsku u „značajnoj eskalaciji“ sukoba. Nije pružio dokaze o štrajkovima.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je da su ruske rakete pogodile poljsku teritoriju, opisujući izveštaje kao „namernu provokaciju koja ima za cilj eskalaciju situacije“.

U saopštenju se dodaje: „Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništavanje.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahteve za komentare.

Rusija je u utorak gađala gradove širom Ukrajine projektilima, u napadima za koje Kijev kaže da su bili najteži talas raketnih udara u skoro devet meseci rata. Neki su pogodili Lavov, koji je manje od 80 km (50 milja) od granice sa Poljskom.

Fabris Potje, bivši šef odeljenja za planiranje politike u kancelariji generalnog sekretara NATO-a, rekao je za televiziju Skaj da je prerano da se kaže da li je mogući udar bio nameran ili slučajan.

Ali događaji su bili dovoljni da pokrenu član 4 NATO-a prema kojem bi Poljska sazvala sastanak NATO-a „da bi se međusobno konsultovali, procenili pretnje i preduzeli konkretne mere“, rekao je Potje. Ambasadori NATO-a trebalo je da održe redovan nedeljni sastanak u sredu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za pitanja nacionalne bezbednosti i odbrane, objavio je portparol vlade Pjotr Miler na Tviteru.

Zamenik letonskog premijera Artis Pabriks rekao je da je situacija „neprihvatljiva“ i da bi mogla da dovede do toga da NATO pruži više protivvazdušne odbrane Poljskoj i Ukrajini, stav koji je Potje prihvatio.

„Svaki pedalj NATO teritorije mora biti odbranjen!“, poručio je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda na Tviteru.

Estonski ministar inostranih poslova Urmas Reinsalu rekao je, prema vesti BNS-a: „Razgovaramo sa našim saveznicima kako da zajednički i odlučno odgovorimo na ono što se dogodilo“.