SAD su uvele sankcije zbog isporuke iranskih dronova Rusiji

SAD su uvele sankcije zbog isporuke iranskih dronova Rusiji

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija uvela je u utorak sankcije pojedincima i subjektima koji su uključeni u proizvodnju ili transfer u Rusiju iranskih dronova koje koristi za napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Sankcije su uvedene protiv iranskog istraživačkog centra Shahed Aviation Industries Research Center, odgovornog za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica Shahed, koje koriste ruske snage u Ukrajini.

Zbog umešanosti u transport ovih dronova, ograničenja su uvedena protiv još dva pravna lica – Success Aviation Services FZC i i Jet Global DMCC.

Osim toga, Stejt department SAD je na listu sankcija dodao rusku privatnu vojnu kompaniju „Vagner“ (PVK „Vagner“) i vazduhoplovne snage iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i Kods Aviation Industries.

A Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD uvela je ograničenja protiv dve osobe koje su doprinele nabavci iranskih dronova od strane PVK „Vagner“, Abasa Džume i Tigrana Hristoforoviča Srabionova.

Sankcije zahtevaju da se zamrzne sva imovina i interesi u imovini sankcionisanih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u vlasništvu ili pod kontrolom američkih lica i da se transakcije sa sankcionisanim licima prekinu.

U septembru su SAD već uvele sankcije iranskoj kompaniji koju su optužile za koordinaciju vojnih letova za transport iranskih bespilotnih letelica u Rusiju, kao i tri druge kompanije uključene u proizvodnju iranskih dronova.

Rusija u poslednje vreme masovno koristi dronove kamikaze za napade na Ukrajinu, koje stručnjaci identifikuju kao iranski Šahed-136, a ruske snage ih koriste pod imenom Geran. Teheran je više puta negirao da je predao dronove Rusiji, ali je kasnije priznao da ih je isporučio pre početka ruske invazije u punom obimu.