Kuleba predlaže da se Ukrajini obezbedi savremena odbrana

Kuleba predlaže da se Ukrajini obezbedi savremena odbrana

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponudio je Severnoatlantskoj alijansi da održi samit uz učešće Ukrajine, kao i da joj obezbedi opremu za avijaciju i PVO za obaranje bilo koje ruske rakete, prenosi „Evropska istina“.

„Ukrajina potvrđuje punu solidarnost sa Poljskom i spremna je da pruži svaku neophodnu podršku. Kolektivni odgovor na ruske akcije mora biti oštar i principijelan“, naglasio je Kuleba na Tviteru.

Među prioritetnim koracima on je nazvao održavanje samita NATO-a uz učešće Ukrajine radi razvijanja daljih zajedničkih akcija „koje će primorati Rusiju da promeni kurs eskalacije“, kao i obezbeđivanje Ukrajine savremenim F-15 i F-16. avione, kao i sisteme PVO, „kako bismo mogli da presretnemo bilo koju rusku raketu“.

„Danas zaštititi nebo Ukrajine znači zaštititi NATO“, naglasio je šef ukrajinske diplomatije.

Predsednik Vladimir Zelenski je takođe ranije pozvao Alijansu da preduzme mere, nazvavši pad ruskih raketa u Poljskoj „veoma značajnom eskalacijom“.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da „nema nikakve veze“ sa navodnim padom projektila na teritoriju Poljske. Poljska strana nije zvanično potvrdila da je incident vezan za Rusiju.