Britanski istraživački brod priprema se za drugo putovanje na Antarktik

Britanski istraživački brod priprema se za drugo putovanje na Antarktik

LONDON – Britanski polarni istraživački brod priprema se za svoje drugo putovanje na Antarktik kako bi istražio porast nivoa mora i pretnje morskom biodiverzitetu, prenosi Asošijeted pres.

Džejn Frensis, direktorka British Antarctic Survey, koja upravlja brodom nazvanim po prirodnjaku Dejvidu Atenborou, rekla je u utorak da će naučnici proučavati otapanje ledenog pokrivača na zapadu Antarktika, kako to utiče na globalni porast nivoa mora i kada „Zemlja pređe u nepovratnu promenu.”

„Ako se taj ledeni pokrivač otopi, on zadržava oko tri do pet metara globalnog porasta nivoa mora, tako da ono što se dešava na Antarktiku neće samo ostati na Antarktiku, već će uticati na sve nas“, rekao je Fransis

RRS Sir David Attenborough, koji se smatra jednim od najnaprednijih polarnih istraživačkih brodova na svetu, završio je svoje prvo putovanje u novembru 2021. Planirano je da ponovo isplovi u nedelju, iz luke Harvič, u istočnoj Engleskoj, noseći oko 45 članova posade i naučnici.

Planovi predviđaju da brod stigne do istraživačke stanice Rotera, na Antarktičkom poluostrvu, do Božića i da provede oko šest meseci na Antarktiku. Uz isporuku hrane, opreme i goriva istraživačkim stanicama British Antarctic Survei-a, misija poziva na izvođenje ispitivanja opreme za polarne nauke i prikupljanje podataka kako bi se shvatilo kako klimatske promjene utiču na region i šire.

„Moramo da razumemo šta voda radi, moramo da razumemo kako se vazduh zagreva, i moramo da razumemo kako led reaguje na sve te različite faktore“, rekla je Keli Hogan, pomorska geofizičarka iz Britanskog antarktičkog istraživanja. , rekao je novinarima tokom obilaska plovila u utorak.

„Da bismo to uradili, moramo da izmerimo mnogo različitih delova sistema da bismo dobili širu sliku. I zato je brod kao što je David Attenborough toliko važan, jer mi zapravo imamo sve alate i opremu da izvršimo sva ta merenja na najsavremenije načine“, dodala je ona.