Borel: Ukupna vojna pomoć Ukrajini dostiže 8 milijardi evra

Borel: Ukupna vojna pomoć Ukrajini dostiže 8 milijardi evra

Ukupna vojna pomoć koju Evropska unija i njene države članice pružaju Ukrajini dostiže 8 milijardi evra, ili oko 45 odsto od iznosa pomoći koji Kijev dobija od Sjedinjenih Država, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara inostranih poslova zemalja EU, prenosi Ukrinform.

„Ne treba mešati 3,1 milijardu evra iz Evropskog mirovnog fonda, sa [kombinovanom] vojnom podrškom Evropske unije i njenih država članica Ukrajini. Ponekad možete pročitati neke brojke, poređenje napora Sjedinjenih Država i evropskih napora. Zamolio sam svoje vojno osoblje da uradi najbolju procenu, a to je iznos naše vojne podrške Ukrajini, i mogu da iznesem cifru o kojoj će se sutra razgovarati sa ministrima odbrane. Mislim da mogu da kažem da su najmanje 8 milijardi evra vojne opreme Ukrajini već dale Evropska unija i države članice. To je oko 45 odsto napora koje ulažu Sjedinjene Države, tako da nije zanemarljivo“, rekao je Borel.

On je napomenuo da će Savet EU sutra nastaviti razgovore o ovim brojkama sa ministrima odbrane i proučavati „kako su ti resursi primenjeni, sa kojim odbrambenim materijalom i kolika je efikasnost“.