SAD otkrivaju šta je Bajden razgovarao sa Sijem

SAD otkrivaju šta je Bajden razgovarao sa Sijem

Tokom sastanka u Indoneziji u ponedeljak, američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping rekli su da bi dve zemlje trebalo da bolje sarađuju kako bi ispunile očekivanja sveta i složili se da se nuklearni rat nikada ne sme voditi.

U kratkim napomenama pre bilateralne diskusije, Bajden je rekao da dve zemlje treba da pokažu svetu da mogu da upravljaju svojim razlikama i „nađu načine da rade zajedno na hitnim globalnim pitanjima“, uključujući klimatske promene i „nesigurnost hrane“.

„Istorija je najbolji udžbenik. Trebalo bi da to shvatimo kao ogledalo i da ga pustimo da vodi budućnost“, rekao je Si, dodajući da sadašnji odnosi između SAD i Kine „nisu u fundamentalnim interesima naše dve zemlje i naroda“ i da međunarodna zajednica očekuje od oba lidera da to poboljša.

„Državnik treba da razmišlja i zna kuda da vodi svoju zemlju. On takođe treba da razmišlja i zna kako da se slaže sa drugim zemljama i širom sveta“, rekao je Si.

Sastanak u ponedeljak popodne, koji je održan na marginama samita G20 na Baliju, bio je prvi za oba lidera otkako je Bajden postao predsednik SAD 2021. Bajden je podsetio Sija da su se sastajali mnogo puta dok je on bio potpredsednik, dok je Kinez Lider je primetio da je njihov poslednji lični susret bio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 2017.

Tokom njihovog razgovora koji je usledio, Bajden je rekao Siju da SAD nameravaju da „nastave energično da se takmiče“ sa Kinom, ali ne nameravaju da to „prepadne u sukob“, prema očitavanju Bele kuće. Dve zemlje „moraju da rade zajedno“ na rešavanju transnacionalnih pitanja „jer to međunarodna zajednica očekuje“, dodao je Bajden.

Američki predsednik je „izazvao zabrinutost” zbog ljudskih prava u Kini i rekao Siju da se američka politika prema Tajvanu nije promenila. Međutim, on se usprotivio „prisilnim i sve agresivnijim akcijama“ Pekinga i naveo kinesku „netržišnu ekonomsku praksu“. Bajden se takođe osvrnuo na pitanje „pogrešno pritvorenih“ Amerikanaca, navodi se u čitanju. On je osudio Severnu Koreju i ponovio svoju „gvozdenu posvećenost“ odbrani saveznika u „Indo-Pacifiku“.

Bajden je bio taj koji je pokrenuo sukob u Ukrajini, osudivši Rusiju i navodeći da je uputila „neodgovorne pretnje“ upotrebom atomskog oružja – nešto što je Moskva više puta negirala, optužujući zapadne medije za pogrešno tumačenje.

Američki i kineski lideri su „ponovili svoj dogovor da nuklearni rat nikada ne treba voditi i nikada ne može biti dobijen, i podvukli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini“, saopštila je Bela kuća.