Ukrajina poziva Srbiju da ne dozvoli emitovanje RT-a

Ukrajina poziva Srbiju da ne dozvoli emitovanje RT-a

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko pozvao je Srbiju da ne izdaje dozvolu za emitovanje „ruskom propagandnom kanalu RT“ (Russia Today), prenosi „Evropska istina“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova podsetio je da RT „redovno opravdava agresiju na Ukrajinu i poziva na genocid nad Ukrajincima“, napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

„RT nema nikakve veze sa slobodom govora i novinarstvom. Propaganda i dezinformacije koje širi ovaj kanal neće koristiti srpskom društvu. Pozivamo Beograd da ne donese takvu odluku“, naglasio je on.

Nikolenko je napomenuo da davanje dozvole za emitovanje programa RT ne bi bilo u skladu sa kursom Srbije ka članstvu u EU, koja je ranije uvela sankcije ovom ruskom propagandnom izvoru.

„Vlada Srbije takođe treba da shvati da u svakom trenutku RT može da počne da trese situaciju u samoj Srbiji“, zaključio je on.

U oktobru je bivši direktor emitovanja ruske verzije RT Anton Krasovski pozvao da se „udave i spale” ukrajinska deca koja kažu da su Ukrajinu okupirali „Moskovljani”.

Ranije se saznalo da u Srbiji počinje da emituje ogranak ruskog propagandnog kanala RT. Srpski ogranak RT-a vodiće Jelena Milinčić, ćerka Ljubinke Milinčić, koja je na čelu lokalne redakcije ruske propagandne agencije Sputnjik Srbija.

Početkom marta, odlukom Saveta EU, Evropska unija je odmah zabranila rad ruskih TV kanala RT i Sputnjik. Sličnu odluku donele su posebno Kanada i Crna Gora.