EU počinje obuku ukrajinske vojske

EU počinje obuku ukrajinske vojske

Savet Evropske unije zvanično je pokrenuo Misiju vojne pomoći EU, navodi se u saopštenju Češke, koja trenutno predsedava tim telom. U okviru misije će blok obezbediti obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika dok se vojni sukob između Moskve i Kijeva nastavlja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je novinarima u ponedeljak da je odluka o pokretanju programa obuke dogovorena u „rekordnom roku“ i rekao da će misija biti operativna „za nekoliko nedelja“.

Napominjući da su kijevske snage nedavno ušle u Herson nakon ruskog povlačenja, visoki diplomata je naveo da je odluka EU da pruži vojnu pomoć Ukrajini „dobra“ i da blok mora da nastavi da podržava zemlju.

Program obuke EUMAM-a je predviđen da traje dve godine i za ovu inicijativu biće izdvojeno ukupno 107 miliona evra (110 miliona dolara). Obuka će se odvijati u Poljskoj i Nemačkoj, kaže Borel, koji je istakao da „postoji mnogo zemalja koje su spremne da učestvuju“ u ovoj misiji.

Evropska komisija je ranije navela da će misija obezbediti „individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku za Oružane snage Ukrajine, uključujući njihove snage Teritorijalne odbrane“.

Nekoliko zemalja EU je, međutim, već odustalo od učešća u programu. Mađarska je rekla da nije čak ni glasala za osnivanje EUMAM-a i da neće slati trenere niti će doprineti finansijskim sredstvima za njene operativne troškove. Austrija je takođe odbila da učestvuje u misiji, ali je ponudila svoju podršku inicijativi.

Moskva je dosledno upozoravala zapadne zemlje da ne pružaju vojnu podršku Kijevu, a brojni ruski zvaničnici tvrde da bi takva pomoć samo produžila sukob i dovela do nepotrebnih žrtava.