Australija razmatra zabranu plaćanja otkupa hakerima

Australija razmatra zabranu plaćanja otkupa hakerima

SIDNEJ – Australijska ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil izjavila je u nedelju da će vlada razmotriti uvođenje nezakonitog plaćanja otkupa sajber hakerima, posle nedavnih sajber napada koji su pogodili milione Australijanaca, preneo je Rojters.

Najveći australijski zdravstveni osiguravač, Medibank Private Ltd, prošlog meseca je pretrpeo masivan sajber napad, dok se Australija bori sa porastom hakova.

Telekomunikaciona kompanija Optus u vlasništvu Singapurske telekomunikacije, druga najveća telekomunikaciona kompanija u Australiji, zajedno sa najmanje osam drugih kompanija, provaljena je od septembra.

Upitan u nedelju na televiziji ABC da li vlada planira da razmotri zabranu plaćanja otkupnine za sajber kriminalce, O’Nil je rekao da je „to je tačno“.

„To ćemo uraditi u kontekstu… sajber strategije“, rekla je ona.

Komentari dolaze nakon što je O’Nil u subotu formalizovao novi model sajber policije između australijske federalne policije (AFP) i australijske direkcije za signale – koja presreće elektronske komunikacije iz stranih zemalja – da sprovedu „novi strogi nadzor“ nad sajber kriminalom.

Oko 100 policajaca bi bilo deo novog partnerstva između dve savezne agencije, koje bi delovale kao zajednička stalna operacija protiv sajber kriminalaca.

Radna grupa bi „iz dana u dan lovila ološe koji su odgovorni za ove zlonamerne zločine“, rekla je ona.

AFP je ranije ove nedelje rekao da hakeri sa sedištem u Rusiji stoje iza napada na Medibank, koji je kompromitovao podatke od oko 10 miliona sadašnjih i bivših klijenata.

Državni tužilac Mark Drajfus u subotu je odbio da sazna da li je ruska grupa ransomvare-a REvil odgovorna za nedavne sajber napade na Australijance, ali je rekao da je to „veoma organizovana kriminalna banda” koja se nalazi u Rusiji.

Premijer Entoni Albanez je ranije rekao da vlada čini sve što je u njenoj moći da ograniči uticaj hakovanja Medibanke i da je uspostavila telefonsku uslugu za pogođene klijente da traže pomoć i od vlade i od Medibanke.