Tajni svemirski dron vratio se na Zemlju posle 908 dana

Tajni svemirski dron vratio se na Zemlju posle 908 dana

Tajna bespilotna letelica američke vojske X-37B sletela je u svemirski centar Kenedi na Floridi nakon što je završila poverljivu misiju koja je uključivala orbitu oko planete rekordnih 908 dana.

Kosmički dron za višekratnu upotrebu vratio se na Zemlju u subotu ujutro, oborio svoj prethodni rekord od 780 dana u orbiti. Misija Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6) takođe je označila prvi put da je avion otišao u svemir sa priključenim servisnim modulom, čime je povećan broj eksperimenata koji bi mogli da se sprovedu, navodi se u saopštenju američkih svemirskih snaga.

„X-37B nastavlja da pomera granice eksperimentisanja, što je omogućio elitni vladin i industrijski tim iza kulisa“, rekao je potpukovnik Džozef Fričen, programski direktor za svemirsku letelicu. „Sposobnost izvođenja eksperimenata na orbiti i njihovog bezbednog dovođenja kući radi dubinske analize na zemlji pokazala se vrednom za Odeljenje vazduhoplovnih snaga i naučnu zajednicu.

Iako je OTV-6 postavio novi rekord u trajanju za program X-37B, nije se približio najdužem svemirskom letu u celini. NASA-ine sonde Voiager 1 i Voiager 2 rade više od 45 godina, prenoseći podatke nazad na Zemlju sa milijardi milja udaljenosti. Ruski kosmonaut Valerij Poljakov izdržao je najduže svemirsko putovanje sa ljudskom posadom u istoriji, provodeći 438 dana na svemirskoj stanici Mir 1994. i 1995. godine.

Dva Pentagonova aviona X-37B lete u tajnim misijama od 2010. OTV-6 je uključivao eksperiment solarne energije za američku mornaričku istraživačku laboratoriju, kao i dve NASA studije o efektima dugotrajnog izlaganja svemiru na seme i druge materijale .

Međutim, kao i kod drugih misija Ks-37B, svrhe OTV-6 nisu u potpunosti otkrivene. Robotski avion podseća na manju verziju NASA-inog penzionisanog spejs šatla. Kao i šatl, lansiran je vertikalno i odnesen u svemir raketom. Deluje na visinama do 500 milja iznad Zemlje, a njegova manevarska sposobnost otežava protivnicima da predvide njegovo kretanje.