Ukrajina će se vratiti razgovorima kada se ispune uslovi

Ukrajina će se vratiti razgovorima kada se ispune uslovi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jasno je izneo uslove pregovora sa Rusijom, a Ukrajina će sesti za pregovarački sto kada ti uslovi budu ispunjeni, rekao je Dejvid Arahamia, šef frakcije Sluge naroda u parlamentu i član Odbora Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove u objavi na Telegramu, prenosi Ukrinform.

„Naš predsednik Volodimir Zelenski je jasno naveo uslove pod kojima je moguće razgovarati o nečemu sa Rusijom. Oni uključuju obnavljanje teritorijalnog integriteta, nadoknadu za svu nanetu štetu, kažnjavanje svih ratnih zločinaca, efektivne garancije da se to više neće ponoviti. “, rekao je Arakhamia.

On je podsetio da je bilo mnogo razgovora o pregovorima sa Rusijom pre oslobođenja Hersona. Neki izveštaji u medijima o ovom pitanju bili su skeptični, rekao je on.

„Siguran sam da posle uspeha na jugu oni više nisu aktuelni“, rekao je on.

Arahamija je naglasio da stav Kijeva ostaje nepromenjen: „Ukrajina će sesti za pregovarački sto kada naši uslovi budu ispunjeni.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je 9. novembra da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom „uzimajući u obzir trenutnu realnost“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je ovu izjavu još jednom dimnom zavesom i imitacijom za pregrupisavanje.