Britanija mora da poveća poreze da bi popravila ekonomiju

Britanija mora da poveća poreze da bi popravila ekonomiju

LONDON – Britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je da će morati da poveća poreze u budžetskom planu za narednu nedelju kako bi popravio javne finansije i ublažio potencijalno dugu recesiju, rekao je on u subotu, prenosi Rojters

Hant pokušava da povrati kredibilitet Britanije među investitorima u prvom planu budžeta otkako je Riši Sunak prošlog meseca zamenio Liz Trus na mestu premijera uz zavet da će poništiti njene greške u ekonomskoj politici, uglavnom niz nefinansiranih smanjenja poreza.

Trusov „mini-budžet“ u septembru je pokrenuo pad tržišta obveznica koji je povećao troškove pozajmljivanja i na kraju je primorao da se povuče.

„Ovo će biti veliki trenutak izbora za zemlju i stavićemo ljude ispred ideologije“, rekao je Hant u intervjuu za Sandej tajms.

„Imaćete konzervativnog kancelara koji uplaćuje poreze koji su, znate, suprotni samom razlogu zašto je otišao u politiku“, rekao je, dodajući: „morate da radite ono što je dobro za zemlju i situacija u kojoj se nalazimo i nažalost to znači povećanje poreza.“

Pored većeg smanjenja potrošnje, Hant i Sunak pokušavaju da pripreme svoju Konzervativnu stranku za povećanje poreza što bi moglo ponovo da podstakne tenzije u stranci koja je izbacila Trusa i omogućila Sunaku da postane četvrti britanski konzervativni premijer od 2016.

List navodi da Hant planira da se pozabavi rupom od 55 milijardi funti (65,1 milijardu dolara) u britanskom budžetu zamrzavanjem pragova i naknada za porez na dohodak, nacionalno osiguranje, porez na nasledstvo i penzije za naredne dve godine.

Takođe je nameravao da prepolovi neoporezivu olakšicu za porez na kapitalnu dobit i snizi prag za plaćanje dodatne stope poreza na dohodak na 125.000 funti godišnje sa 150.000 funti, navodi Sandej tajms.

„Ono što mogu da obećam ljudima je da ću biti iskren u pogledu razmera problema i pošten u načinu na koji se bavim tim problemima, i da, to znači da će ljudi sa najširim ramenima nositi najteži teret“, rekao.

Budžetski plan za četvrtak će uključivati prognoze slične onima Banke Engleske (BoE) koja je ranije ovog meseca upozoravala na dugu recesiju.

„Mislim da je vrlo verovatno… pitanje zapravo nije da li smo u recesiji, već šta možemo da uradimo da bude kraća i plića“, rekao je Hant u intervjuu.

Hant je rekao da će nastojati da radi u saradnji sa BoE na kontroli inflacije i globalnog rasta kamatnih stopa, što dodatno opterećuje britansku ekonomiju.

„Prva stvar koju mogu da uradim je da pomognem Banci Engleske da smanji inflaciju“, rekao je on, dodajući da želi da da poverenje preduzećima i domaćinstvima da investiraju i troše.

„Ako mogu da im dam sigurnost da imamo plan da se uhvatimo u koštac sa inflacijom, da vratimo stabilnost u ekonomiju, onda će to biti obavljeno, što se tiče četvrtka.

Tajms navodi da će Hant verovatno izdvojiti samo 20 milijardi funti za produženje vladinog ograničenja računa za energiju za još šest meseci nakon aprila, trećinu procenjenih troškova od 60 milijardi funti u prvih šest meseci, što znači da će računi verovatno rasti.

Ali Hant je takođe razmatrao paket podrške vredan više milijardi funti kako bi zaštitio penzionere i koristio podnosiocima zahteva od većeg računa za struju, navodi list.