Bajern produžio vođstvo u Bundesligi

Bajern produžio vođstvo u Bundesligi

GELZENKIRHEN, Nemačka – Sa igračima koji žele da izbegnu rizik od povreda uoči Svetskog prvenstva, Bajern iz Minhena je povećao prednost u Bundesligi na šest bodova posle pobede od 2:0 nad Šalkeom u subotu u poslednjoj utakmici pre turnira u Kataru, prenosi Asošijeted pres.

Bajernu je nedostajao deo svog uobičajenog intenziteta dok je tim Džulijana Nagelmana došao do pobede protiv poslednjeplasiranog Šalkea zahvaljujući golovima Serža Gnabrija i Erika Maksima Čupo-Motinga.

Bajern je ostao bez Sadija Manea — zbog povrede fibule koja je dovela u sumnju napadača Senegala na Svetskom prvenstvu — dok kanadski levi bek Alphonso Dejvis ima problema sa mišićima, a Nagelsman je odlučio da ne rizikuje Tomasa Milera nakon što je iskusni Nemac imao niz lakših povreda.

Šalke je držao Bajern na odstojanju do 38. minuta kada je Gnabri naleteo na pametno dodavanje Džamala Musijale i postigao pogodak. Choupo-Moting, koji je krenuo na svoje treće Svetsko prvenstvo sa Kamerunom, završio je brzi kontranapad u 52. za svoj sedmi gol u poslednjih sedam utakmica u Bundesligi.

Mlađi brat napadača Bajerna Leroja Sanea Sidi debitovao je sa klupe za Šalke. Braća nisu bila zajedno na terenu jer je Leroj skinut pet minuta pre nego što je njegov 19-godišnji brat izašao.

Širom zemlje, nemačke navijačke grupe nastavile su da ističu transparente pozivajući navijače da ne gledaju predstojeće Svetsko prvenstvo. Veliki transparent sa natpisom „Bojkotirajte Katar 2022“ bio je istaknut duž jedne strane stadiona Herte u Berlinu, a slične poruke su bile prikazane u Šalkeu, Verderu iz Bremena, Augzburgu i na drugim utakmicama.

Lajpcig je osvojio drugo mesto pobedom nad Bremenom od 2-1. Ksaver Šlager je skočio u šesnaesterac i izbegao oštar izazov Amosa Pipera da povrati vođstvo Lajpciga u 71. minutu nakon što je srećno odbijeno izjednačenje za promovisani Verder. Lajpcig bi mogao da se vrati na četvrto u zavisnosti od rezultata u nedelju.

Bajer iz Leverkuzena je nastavio sa svojim nedavnim oživljavanjem pod vođstvom trenera Ćabija Alonsa, pobedivši Štutgart sa 2-0 u svojoj trećoj uzastopnoj pobedi i popeo se na 11. posle višenedeljnog lebdenja tik iznad zone ispadanja. Napadač Musa Dijabi postigao je šesti put u poslednjih sedam ligaških utakmica Leverkuzena.

Vezista Ekvadora Karlos Gruezo pokrio je lice dresom i utešili su ga saigrači iz Augsburga dok je odšepao zbog povrede koja bi mogla da dovede u opasnost njegove šanse za Svetsko prvenstvo. Bohum je pobedio Augsburg sa 1-0 za svoju treću pobedu u pet prvenstvenih utakmica, ali je ostao pretposljednji.

Ridle Baku je bio zanemaren za nemačku ekipu na Svetskom prvenstvu, ali je krilni bek Volfsburga uzvratio pobedonosnim golom u porazu od Hofenhajma rezultatom 2-1. Golovi Vilfrida Kange i Marka Rihtera podigli su Hertu iz Berlina do pobede od 2:0 nad Kelnom i ostala podalje od mesta za ispadanje.