Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Mađarsku da osudi izjave svog poslanika o zajedničkoj granici sa Poljskom

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Mađarsku da osudi izjave svog poslanika o zajedničkoj granici sa Poljskom

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko pozvao je mađarsku vladu da osudi izjave svog zamenika Lasla Torockoija, koji je poželeo Poljskoj da vrati zajedničku granicu sa Mađarskom na Dan nezavisnosti, prenosi „Evropska pravda“.

„Neprihvatljiv je poziv mađarskog poslanika Lasla Torotskog da se preispitaju državne granice. Pozivamo mađarsku vladu da osudi takve neodgovorne izjave koje narušavaju bilateralne odnose i ne odgovaraju duhu dobrosusedstva“, rekao je Nikolenko.

Kako je saopšteno, u petak je, povodom Dana nezavisnosti Poljske, na Tviteru poslanik mađarske stranke „Naša matica“ Laslo Torockoi poželeo da Poljska ponovo ima zajedničku granicu sa Mađarskom.

On je tvit ilustrovao fotografijom snimljenom nakon što je Mađarska zauzela Zakarpatje 1939. godine, gde se Poljak i Mađar rukuju u blizini graničnog prelaza.

Torotskoi je 2006. organizovao antislovačke demonstracije u Budimpešti, gde su spaljeni slovački državni simboli. Istovremeno, Torotzkoi je proteran iz Slovačke na pet godina pošto je želeo da organizuje protest protiv etničkih incidenata u Slovačkoj, ali je to zabranila slovačka policija.